Vești bune: emisiile globale de CO2 s-au stabilizat în ultimii doi ani
Faptul ca utilizarea carbunilor a scazut si ca ponderea energiei regenerabile a crescut ar putea duce la o scadere a emisiiilor de dioxid de carbon. Agentia Olandeza de Evaluare a Mediului (NEAA) a publicat saptamana trecuta rapoarte care arata ca emisiile globale de CO2 au ramas pe loc in anul 2016. Economistul Nicholas Stern a declarat ca “aceste rezultate sunt un indicativ binevenit ca ne apropiem de scaderea emisiilor anuale de gaze cu efect de sera.”
Fiecare dintre statele cu cele mai ridicate emisii (excluzand India) au observat ca nivelul de CO2 fie a ramas la fel, fie a scazut. Dar desi vestile sunt bune, din nefericire acest lucru nu se poate spune despre toate statele: Indonezia, Malaezia, Turcia, Filipine si Ucraina, de exemplu, au constatat o marire a emisiilor de carbon. NEAA atribuie scaderea emisiilor de CO2 trecerii de la carbune la gaze naturale si catre energie regenerabila.
Totusi, in vreme ce emisiile de CO2 au fost “mai mult sau mai putin stabile in 2015 si 2016”, emisiile globale totale de gaze cu efect de sera au crescut cu aprox. 0.5%. Cresterea a aparut in urma emisiilor de compusi precum protoxidul de azot, metanul si gazele fluorurate. Cercetatorul Jos Olivier, din cadrul NEAA, a anuntat ca “Nu exista nicio garantie ca, de acum inainte, emisiile de CO2 vor fi liniare sau in scadere.”
Pentru unele dintre cele mai mari state emitatoare, rezultatul este unul victorios. In China, emisiile de CO2 au scazut cu 0.3% anul trecut, in SUA cu 2%, Rusia cu 2.1%, iar Regatul Unit cu 6.4%. Emisiile UE au ramas la fel.
Este, deci, necesar sa continuam demersurile bune in ceea ce priveste climatul. Nicholas Stern a declarat ca pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris (2015), natiunile trebuie sa isi accelereze reducerea emisiilor. Cu toate acestea, economistul ramane increzator: “Rezultatele raportate de guvernul olandez arata ca exista o oportunitate reala de regresare.”