Volum din beton acoperit de vegetatie se inalta din versantul unui deal
Atunci cand proprietarii unei case traditionale datand din secolul al XVII-lea au dorit sa isi construiasca o cladire multi-functionala in regiunea rurala La Vall d’en Bas, Spania, arhitectul Arnau Verges le-a propus un design simplu, menit sa asigure integrarea optima a noii constructii in peisaj fara a deranja in vreun fel atmosfera pitoreasca. Realizata din beton aparent si sipci din lemn masiv, volumetria cu forme simple a fost inserata in versantul dealului si acoperita cu o terasa inierbata astfel incat limitele intre cadrul natural si noua cladire sunt estompate.
Spatiul multi-functional este folosit ca spatiu de depozitare, atelier, un mic vestiar si spatii tehnice pentru boilerul pe biomasa si utilajele folosite in ferma. Amplasata intre casa si terenurile agricole, cladirea noua este „un element de tranzitie” intre mediul construit si peisaj, preluand de la ambele o serie de atribute si calitati. „Analizand structurile pe care le intalnim in jurul casei traditionale de la tara, unele inca in picioare, altele in ruina, am propus o interventie in peisaj bazandu-ne pe demolarea, renovarea si completarea cu noi elemente” declara Verges.
Obloanele realizate din sipci de lemn masiv acopera fatada principala a noii structuri, iar asemeni unor usi de garaj, se deschid complet permitand accesul direct la zonele de depozitare sau la atelier. Interiorul a fost in mare parte finisat cu beton aparent dar beneficiaza local de o serie de accente, realizate din aceleasi sipci din lemn masiv. La nivelul pardoselii arhitectul s-a jucat cu o alternanta de beton si caramida. Vechiul put de apa este acum o curte interioara circulara in cadrul noii structuri. Un copac creste in acest loc iar crengile ajung sa strapunga volumul, depasind nivelul terasei inierbate.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa