Zece modalitati prin care puteti sa va personalizati apartamentul inchiriat
Nu trebuie sa fii proprietarul apartamentului pentru a reusi sa te simti in el ca acasa.
Apartamentele de inchiriat la preturi decente sunt de cele mai multe ori anoste, in care pardoselile si corpurile de iluminat sunt invechite iar peretii sunt vopsiti in alb. Chiar si asa exista mai multe posibilitati prin care puteti sa ocoliti aceste probleme si sa personalizati respectivul apartament in functie de gusturile personale.
Folositi mobilier modular pe care puteti sa il adaptati la diferite spatii. Spre exemplu aveti o canapea tip coltar compusa din mai multe elemente care pot functiona de sine statator. Astfel, daca in urmatorul apartament in care va mutati spatiul nu va mai permite, aceasta piesa de mobilier poate fi in continuare folosita dar separat, ca fotoliu, puf sau canapea de doua locuri.
Desi poate parea ciudat, niciodata nu este spatiu suficient pentru depozitari. De aceea puteti fi creativi si sa interveniti cu rafturi sau dulapuri suplimentare la partea superioara a peretilor.
Daca nimeriti intr-un apartament cu camerele mochetate, puteti sa va folositi de mini-covoare cu texturi si culori placute care sa actioneze ca accente pe acel fundal neutru.
In cazul in care aveti de a face cu mobilier existent in culori nu tocmai inspirate, cel mai bine este sa mergeti pe aceeasi idee decat impotriva.
Dupa cum puteti vedea din fotografia bucatariei cu mobila in nuanta verde-oliv, completarea designului cu o serie de accesorii (vesela, prosoape, scaune) in acelasi tonuri face ca intreg spatiul sa capete unitate.
O alta metoda prin care puteti schimba aspectul apartamentului este mascarea zonelor de depozitare. Este cazul panourilor glisante de culoarea lemnului care adaposteste garderoba si face in acelasi timp separarea intre zona de zi si cea de noapte.
Inserarea unor tablouri si a unor fotografii poate fi o metoda usoara prin care sa va decorati apartamentul inchiriat. Interventia poate lasa peretii ciuruiti dar si acestia se pot repara usor la plecare iar in cazul in care proprietarul este impotriva cuielor in pereti puteti sa luati in calcul prinderea ramelor pe o sina.
Poate aveti norocul si nimeriti niste proprietari de treaba care sa va permita sa varuiti spatiile atat timp cat culorile sunt in tonuri placute. Chiar si cea mai mica tenta de culoare poate transforma un apartament si inviora atmosfera. Daca nu se poate astfel, incercati sa inserati culoare cu ajutorul accesoriilor si al obiectelor de arta.
Renuntati la jaluzele din plastic si inlocuiti-le cu ceva mai frumos: poate o draperie romana, fasii vaporoase de material, draperii cu modele sau culori interesante, care sa completeze decorul general al camerei.
Chiar daca este o investitie mai serioasa, luati in calcul inlocuirea corpurilor de iluminat cu abajururi invechite poate chiar suplimentarea surselor de lumina cu noi veioze sau lampadare. Aceste obiecte veti putea sa le luati cu voi daca va mutati si sa le folositi in noi combinatii.
Nu este cazul sa demarati lucrari de renovare in intregul apartament, pe de alta parte ganditi-va ca schimbarea unor elemente marunte la obiectele de mobilier pe care le „mosteniti” odata cu apartamentul vor oferi o imagine noua, imbunatatita cu un minim de efort.
Mai multe informatii gasiti pe http://www.apartmenttherapy.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa