Zece plante de apartament usor de intretinut
Plantele ne infrumuseteaza caminele si ne pastreaza in contact cu natura indiferent de anotimpul de afara. O casa fara plante e mai saraca, parca, dar cu toate acestea inca exista o serie de persoane care evita sa tina ghivece cu flori in locuinta. Nu pentru ca nu le-ar placea ideea, ci pentru ca au un stil de viata aglomerat sau prea agitat si stiu ca adesea uita sa le ingrijeasca.
Iata totusi zece plante care nu va vor solicita prea mari eforturi de intretinere si care sunt tolerante chiar si cu udarile neregulate. Exista, desigur, si altele, din aceeasi categorie, dar pe cele de mai jos le intalniti frecvent in florarii si luandu-le ca atare aveti si avantajul ca sunt gata crescute, au pamantul adecvat si substanetele nutritive necesare pentru cel putin un an de acum inainte.
1 Dracena Cu o tulpina lemnoasa si frunze lungi, planta trebuie asezata undeva la lumina, tineti cont doar sa nu fie foarte cald in respectivul spatiu. Se poate uda si o data la o saptamana sau atunci cand pamantul este uscat, iar vara, daca e prea cald, I se pot pulverize si frunzele cu apa. Rezista foarte bine si intr-o zona mai umbrita, dar aceasta ii incetineste cresterea. Altfel, chiar daca radacinile ii umplu ghiveciul si incep sa dea pe afara, nu e nevoie sa fie schimbat aimediat. Dracenei ii place sa fie mai “inghesuita”.
2 “Bambus” norocos (care de fapt este tot o specie de Dracena). Poate fi tinut in pamant sau poate fi pus si intr-un vas cu apa, semitransparent, astfel incat sa se poata vedea daca radacinile ii stau scufundate in apa. Se adauga apa atunci cand s-a evaporat prea multa din vas si radacinile nu mai sunt acoperite. Daca e in ghiveci, pamantul trebuie mentinut umed. Este supranumit “bambus norocos” ca urmare a credintei Feng Shui ca ar aduce noroc caminului in care este gazduit. Ii place soarele, iar spiralele de pe trunchi apar ca urmare a rotirii ghiveciului din cand in cand, pentru ca planta se orienteaza dupa lumina.
3 Sporul casei Exista multe specii de Impatiens, unele mai greu de crescut, altele mai usor, cu flori mici si bogat colorate. Impatiens guinea, din fotografia de mai jos, este o planta perena extrem de usor de obtinut din butasi: luati pur si simplu cateva tulpini de la o planta mare, rupeti frunzulitele din baza si tineti-le in apa pana fac radacini, apoi replantati-le. Va creste repede, iar daca ii rupeti frecvent varfurile se va ramifica si va face o serie de flori, mai ales pe perioada verii. Ii plac lumina si pamantul umed, dar este una dintre cele mai rezistente plante de interior, facand fata si peste iarna conditiilor de apartament si inflorind frecvent. Mai pretentioasa si inflorind mai greu, Impatiens-ul din a doua imagine este o planta anuala, care la noi se gaseste in mod frecvent la florarii, dar e mai greu de obtinut din proprii butasi. In lume, exista cam 850 de specii ale acestui gen.
4 Aloe vera Inconfundabila planta cu proprietati naturiste face parte dintre plantele suculente a caror ingrijire este asemanatoare cu cea a unui cactus. Ceea ce inseamna lumina buna si udare rara. Creste repede si poate fi transplantata in alt ghiveci fara riscuri prea mari. Suporta chiar si conditiile cele mai grele, este rar atacata de paraziti sau daunatori si nu are pretentii la un anumit sol.
5 Agalonema Este una dintre plantele cele mai potrivite pentru colturile intunecoase, foarte apreciata pentru culorile variate ale frunzelor. Se uda cam o data la 3 – 4 zile, dupa ce pamantul s-a uscat si trebuie doar ferita de curenti de aer.
6 Violeta Africana Frunzele ei pufoase si florile colorate variat o fac una dintre florile de apartament preferate, mai ales ca infloreste cam noua luni pe an. Nu trebuie udata la radacina, ci direct in farfurioara (lucru valabil pentru toate plantele cu frunze sau tulpini pufoase). Se poate inmulti prin desprinderea unei frunze si punerea acesteia in apa, astfel incat frunza sa nu atinga apa, altfel va putrezi inainte sa dea radacini. Prefera spatiile luminoase, dar nu razele directe ale soarelui. Frunzele si florile uscate se rup periodic.
7 Craciunita Cunoscuta pentru asocierea ei cu perioada Craciunului, momentul in care frunzele din varf isi schimba culoarea fie in nuante de rosu, fie in nuante de alb, facand-o sa arate ca o floare, Craciunita este insa o planta potrivita pentru camin in orice perioada a anului. Este sensibila doar la miscari din loc (mutari) si la frig (are nevoie de peste 15 grade), dar nu e pretentioasa nici cu lumina, nici cu apa. Se tine intr-un loc semiumbrit, se uda cand i se usuca pamantul si se poate tunde primavara, pentru a i se incuraja ramificarea.
8 Crassula Inca o planta suculenta, cu aceleasi preferinte ca si aloe vera sau cactusii, ale carei frunze mici si umflate aduc aminte d eniste banuti. Crassula ovata sau arborele de jad este din nou una dintre plantele considerate norocoase pentru camin. Pe masura ce creste trunchiul sau devine lemnos. In timpul lunilor de vara, o data pe saptamana, udati planta din belsug, apoi scurgeti surplusul de apa si lasati pamantul sa se usuce pana la o noua udare. Iarna planta se uda mult mai rar sau chiar deloc, iar in ce priveste lumina, chiar daca o prefera, se descurca bine si in spatii umbrite.
9 Cactusii. Unora nu le place aspectul lor tepos, dar data fiind varietatea de specii si forme pot deveni subiectul preferat al unor colectii impresionante. Chiar sunt unele dintre cele mai usor de ingrijit plante si au nevoie doar de lumina. Udarea rara, mai ales in perioada iernii, este chiar un factor important pentru buna lor dezvoltare. Din pacate, florile lor nu dureaza decat o singura zi, dar daca achizitionati cactusi mari, pe al caror trunchi cresc mai multi boboci, va veti putea bucura periodic de un spectacol cu adevarat impresionant.
10 Croton Frunzele cerate si “patate” ale crotonului il fac una dintre cele mai apreciate plante decorative prin frunze. Cere ceva mai multa ingrijire decat plantele prezentate pana acum, dar tot poate fi incadrat la categoria plante usor de crescut. Pentru a-si pastra coloritul, e foarte important sa fie pozitionat la lumina, iar ingrijirea lui cere o fertilizare regulata (cam o data la zece zile pe perioada verii), nu doar simpla udare. Altfel, seamana cu ficusul la pretentii, se uda moderat, atunci cand i se usuca pamantul, iar surplusul de apa trebuie eliminat din farfurie. Are nevoie de umiditate in aer, iar frunzele care duna parf pot fi sterse cu ajutorul unui burette umed.