| 29 posturi
Scris la data: 28 May 2013, 10:18 Argumentele perfecte. Sa incetam sa mai rispim apa! daca am fi constienti ce lume arida lasam copiilor nostri! In completarea acestui articol vreau sa spun si eu ceva despre amprenta de apa - cf comisia europeana fiecare bun pe care il consumam are o anumita cantitate de apa dulce folosita pentru producerea lui. Cifre:
1 Hamburger = 2393 de litri de apă
1 Pizza = 1.216 de litri de apă
1 pereche de blugi = 9.982 (da aproape 10 mii)
1 pereche de pantofi = 8,547 litri de apa
1 tricou = 2495 de litri de apă
1 ciocolata = 1.720 de litri de apă
bere - 170 de litri de apă pe litru!
Brânză - 152 de litri de apă/kg
Cafea - 132 de litri de apă pe ceasca
1 bucată de pâine - 48 de litri de apă
Hartie - 13 litri de apă pe foaie Scris la data: 22 Mar 2013, 16:09 Confuzia e reala pentru ca zambilele nu prea sunt atacate de daunatori (e inca rece afara) si sunt putine bolile le afecteaza. Dintre boli, putregaiul cenusiu, cel galben si bacterioza, dar acestea ataca bulbii.
Deci chiar este foarte probabil sa fie sau sa fi fost un rozator in gradina. Multe animalute (iepuri, veverite) cauta de mancare in acest sezon sarac in vegetale. Problema e ca bulbii de zambile si narcise din cate stiu eu sunt toxice pentru rozatoare. Poate florile li se par mai acceptabile.
Daca stie cineva mai multe despre asta chiar ar fi interesant si pentru mine sa aflu. Scris la data: 22 Mar 2013, 15:04 Ehe, sunt multe de spus despre gazon, cred ca s-ar putea scrie o carte intreaga daca ar avea cineva timp sau de castigat pe tema asta. Nu am pretentia de cunoscator dar o sa incerc sa iti fac o introducere, cu ce stiu din experienta cumnatului meu.
1. Semintele de gazon. Trebuie sa pornesti prin a te documenta despre chiar sursa din care provin semintele, sa te asiguri ca e vorba de seminte care sunt bune, pentru ca poti avea surpriza sa nu rodeasca bine. Sa te asiguri ca sursa este accesibila si pe viitor, pentru ca intretinerea trebuie facuta cu acelasi tip de seminte. Nu poti avea un gazon frumos daca nu replantezi zonele care se gauressc/strica.
Alege gazonul in functie de ce vrei sa faci pe el, exista gazon rezistent la tavaleala, cu diverse grade (daca se joaca copiii, daca ai caini liberi, daca mergi cu masina pe el - e mai bine sa pui niste grilaje pe zona unde treci cu masina) dar si unul estetic. vezi ca nu e doar cu iarba, exista multe amestecuri de plante si cu verdeata dar si cu floricele mici, daca doresti ceva mai neconventional. Pe ele le alegi asa:
- in functie de zona in care il vei pune - ai umbra sau soare?
- vezi ca exista gazon care e rezistent in functie de sezon, chiar si pentru sezonul rece. Pentru sezonul cald, vremea secetoasa o poti compensa udand tu zilnic sau cu un sistem de irigare. Documenteaza-te deja si de nevoile de udare si gandeste-te de la inceput la cum il vei uda. (daca ai suprafata mare s-ar putea sa fie mai avantajos cu sistem de irigare, cu furtunul in fiecare dimineata s-ar putea sa nu ai timp)
2. Pamantul. Ca tot intrebai. gazonul poate fi plantat si acum primavara dar daca terenul e prea batatorit nu e suficient sa il sapi, s-ar putea sa fie nevoie sa mai pui un strat de pamant afanat, de cca 10 cm. Scris la data: 20 Mar 2013, 14:53 Mara, daca pamantul din gradina este bun pentru legume sigur este bun si pentru plante. Plantele de care zici nu au nevoie de un pamant special, doar ca trebuie ca acesta acesta sa fie afanat, ingrasat si sa fie undeva la soare. Ele merg oricum si in ghivece fara nici o problema, daca sunt in aer liber oricum se dezvolta mul tmai frumos decat in casa. Succes cu gradina ta, e o idee interesanta. Scris la data: 15 Mar 2013, 13:10 Foarte frumoase florile tale, Ioana, imi place ca ai incercat cele mai variate specii, in special irisii sunt foarte frumosi. Am o curiozitate, trandafirii tai aveau parfum? Eu am avut la fel dar nu aveau deloc parfum. Si daca tot cereai idei, de ce nu incerci niste flori mai parfumate anul asta, iasomie sau regina noptii? Scris la data: 15 Mar 2013, 13:04 Si acum vad ca oricum ziceati ca langa Gradina icoanei ati vazut, deci probabil ca tot de la floraria de acolo si-a luat si proprietarul respectiv. Si mai intrebati pe vanzator detalii de crestere, in functie de specie... din cate stiu le place mai mult in soare decat la umbra si multe specii nu au nici o problema in clima noastra. Bambusul se intalneste in multe tari din Europa si rezista afara. Scris la data: 15 Mar 2013, 12:57 Buna ziua, incercati sa cumparati bambus plantat direct in recipiente si gata crescut, cu cat mai inalt cu atat mai bine deoarece planta creste destul de incet in primii ani
In Bucuresti, incercati la floraria celebra de langa gradina Icoanei, eu mereu am gasit acolo absolut orice mi-am dorit.
Nu va faceti griji ca e in ghiveci si nici nu il scoateti din ghiveci, plantati-l cu tot cu el in pamant. In cazul bambusului radacinile inghesuite sunt exact ce ii trebuie ca sa creasca bine..
Daca il plantati direct in sol si vreti sa se extinda, chiar trebui sa ii inconjurati radacinile cu un recipient din plastic mai mare (de exemplu peretii de la un butoi de plastic) altfel are tendinta sa se dezvolte execesiv, pentru ca el asa creste, prin radacini pe care le trimite in exterior.
Altfel e o idee perfecta pentru un gard natural, desi trebuie ingrijit des, adunate frunzele cazute, indepartate crengile uscate etc. Scris la data: 13 Mar 2013, 14:59 Ce efecte rapide aveti! Felicitari Spatiulconstruit si jurnalistilor de la alte publicatii care misca lucrurile, sa speram ca se va gasi mai mult de atat si ca nu sunt vorbe in vant. O cauza nobila, indiferent de puterea politica care o rezolva conteaza binele public. Continuati! Vot!
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-14408575-victor-ponta-saptamana-viitoare-vom-gasi-inca-100-milioane-lei-pentru-continuarea-lucrarilor-metroul-din-drumul-taberei.htmScris la data: 07 Mar 2013, 11:45 Nu m-am gandit la ciment pana acum dar nu stiu daca merita incercat.
De exemplu as putea sa incerc ideea pentru niste ghivece cu care sa marginesc aleea spre magazin. Poate niste cofraje mai mari ar merge totusi, exact ca in constructii, dar din lemn sau altceva (partea proasta e ca daca folosesc un lighean il stric pentru ca il arunc dupa aia si nu stiu daca merita financiar. S-ar putea sa fie totusi mai ieftin, dar daca manopera inseamna si multa mizerie nu stiu ce sa zic)
Eu am praf ceramic cumparat de vreo doua luni dar nu l-am folosit inca. Voiam sa imi iau forme din silicon pentru niste obiecte pe care sa lipesc magneti de frigider. Voi face asadar niste ghivece mai mici pentru florile din casa.
Dar sigur merge in matrite de plastic si praful ceramic? Scris la data: 07 Mar 2013, 10:35 Iasomia este cu adevarat o idee buna, imbraca frumos gardul de sarma si miroase poate cel mai placut dintre toate florile, si ziua, si seara inca de la inceputl verii. Are florile galbene sau albe, dar atentie la specie, nu toate cresc bine la noi in tara. Sunt multe specii de arbusti, majoritatea speciilor sunt cataratoare, de obicei se catara pe alte plante. Se poate planta deja de pe acum.
Ai grija sa cumperi iasomie de gradina (Philadelphus coronarius, cauta la florarie), dar nu de ghiveci, ca aceea trebuie tinuta in casa peste iarna.
Uite si cateva poze cu cum arata un gardut cu iasomie catarata pe el. Scris la data: 28 Feb 2013, 15:44 Da, e o idee si granitul dar eu si sotul vrem sa placam si peretele spre interior pana la geam, sa zidim si balustrada si sa placam pe interior si aici si sa punem mai multe accesorii. Pretul poate sa ajunga chiar mare daca nu suntem atenti, ne facem intai un buget si apoi mai vedem. Multumesc de idei. Scris la data: 28 Feb 2013, 15:15 Nu are minim 3 metri latime, are cam patru jumatate pe doi si este unul dintre putinele din bloc ramase neinchise.
Nu m-am mutat de mult in acest nou apartament, insa nu am de gand sa inchid balconul. Vreau sa-l reamenajez ca spatiu deschis si sa am si plante pe verticala, si o masuta patrata, plianta, de jumatate de metru latime cu scaune tot pliante.
M-am gandit mai bine, desi lemnul e placut estetic si calduros, cred ca voi opta totusi pentru ceva gen piatra naturala, gresie cel mai probabil pentru a-l placa in urmatoarele doua luni. Scris la data: 27 Feb 2013, 16:41 Da, sunt de acord ca balconul sa fie utilizat pentru ceea ce a fost destinat: un spatiu de trecere dinauntru spre afara. Vai de cei care au locuinte asa mici ca nu isi permit nici macar aer curat!
Balconul deschis iti da ocazia sa te simti aproape ca intr-o gradina si e locusorul pe care il poti amenaja cu scaunele si chiar un loc de luat masa, indiferent de peisaj, seara... Si e placut sa vina primavara si sa te apuci de reamenajat locul...
O intrebare, de unde se poate achizitiona lemn pentru placarea unui balcon, care banuiesc ca este tratat special antiumiditate? Scris la data: 27 Feb 2013, 16:27 Genial ceasul cu fular! Dar cred ca daca vreti sa faceti unul va trebuie mai mult decat un mecanism de ceas, e nevoie de un inginer-mecanic, ceasornicar si cineva care sa stie sa tricoteze. Pretul din cate vad e vreo 27 mii de euro, nu cred ca vreti sa il cumparati, asa ca tot facutul de mana ramaneti... Eu merg pe ceva mai artistic, imi place cel cu "Whatever" care sugereaza ca oricum nu ar trebui sa ne pese de timp... si cred ca mi-as putea face si eu asa ceva. Am gasit site-uri de unde se pot lua mecanisme de ceas, daca va interseaza, aici e unul http://www.complexart.ro/confectionare-ceasuri/Scris la data: 20 Feb 2013, 14:33 Totul e posibil in ziua de azi. Din cauza crizei multi au incercat deja o serie de aventuri de acest gen la ei acasa, cultivand nu doar cartofi, dar si alte legume pe balcoane. Dar in general nu prea merita recolta.... Succesele inregistrate de mine personal au fost cu plante aromatice, ardei iuti si rosii facute pe rasaduri luate din piata de la tarani.
Teoretic cartofii sunt chiar mai usor de cultivat intr-un balcon de apratament decat rosiile sau dovleceii care au nevoie de araci.
Intr-adevar, un cartof formeaza tuberculi dintr-un cartof "mama", dar exista zeci de soiuri si posibilitati de inmultire, exista asa numiti cartofi de samanta sau chiar seminte de cartof... V-ar trebui sfaturile unui cultivator cu experienta
Singurul sfat pe care il am e sa faceti o vizita la tara si vorbiti pe tema aceasta cu cineva cunoscut... sau cu oameni din piata care au experinta cultivarii, daca veti reusi sa ii convingeti sa va dezvlauie secretele lor.
Va mai spun ce am citit cand am vrut eu sa incerc ideea asta, prin 2009, dar m-am lasat pagubasa. Se poate pune un cartof gata incoltit (il tineti la intuneric intr-un loc cald) intr-un sac cu pamant sau intr-o galeata, la jumatatea distantei dintre fundul recipientului si suprafata. Vasul trebuie sa aiba cel putin 30 cm adancimes si pamantul sa fie cu compost daca se poate. Vedeti ca trebuie soiuri timpurii pentru spatiile inguste, deci asta inseamna ca oricum trebuie sa cititi in functie de soiul de cartof... Toate fac frunze si toti cartofii pot face daunatori daca nu sunt tratati...
Ce sa mai zic? Succes! daca va iese ceva scrieti-mi si mie, sunt chiar curioasa. Scris la data: 16 Feb 2013, 12:22 Chiar daca nu mi-a raspuns nimeni, intru tot eu sa spun altora, poate o mai fi cineva cu dilema asta si se nimereste pe aici.
Am gasit o varianta gata facuta de lampa portabila, poti s-o pui pe ce gen de stativ vrei tu, ii montezi bec si costa cca 20 de lei (in piata).
Si mai exista cablu cu intrerupator la vreo 2 metri (10 lei) si pe firele ramase libere intr-un capat montezi tu ce fasung iti place. Nu m-am hotarat la nici una, mai caut. Dar cand imi fac lampa va pun si fotografii. Weekend placut! Scris la data: 12 Feb 2013, 15:55 Va rog frumos, ma poate ajuta cineva cu un sfat de specialitate in electrica? Am un trepied de aparat foto, e ajustabil pe inalt si vreau sa il transform in lampa cu picior. Imi lipsesc cunostintele de electrica, dar am idei din astea nebunesti cu suporturi si abajururui...
Asadar ce as putea sa cumpar ca sa elimin cat mai mult riscurile? Nu am pretentia sa fac totul de la zero, dar ma intereseaza daca gasesc pe piata ceva gen instalatie cu bec gata facuta? Se poate pune pe trepied un bec cu fasung, alimentat cu un cablu cu intrerupator pe care sa-l pot baga in priza? Scris la data: 28 Jan 2013, 12:01 Foarte adevarat! As vrea sa adaug la aceasta lista si ficusul si aspidistra, careia i se mai zice si planta de fier tocmai pentru ca e atat de rezistenta. Scris la data: 28 Jan 2013, 11:38 Draga Ana, fara araci tulpinile de rosii cherry se pot rupe pentru ca in functie de soi ele cresc oricum destul de mult in inaltime. Nu cred deloc ca e recomandat sa le lasi sa atarne ca pe petunii (peste marginea ghiveciului, adica? interesanta idee. stiu ca uniii se lauda ca le cresc asa, dar eu una nu prea cred ca au mare spor la recolta) Succes cu rosiutele tale! Scris la data: 11 Jan 2013, 11:04 E adevarat, dar daca nu avem ce face cu masinile de afara, la noi in casa putem sa facem mai mult, asa cum putem sa facem alegeri si cand alegem ce mancam. Eu tot cred ca sunt nocive aceste becuri, mai grav e ca inteleg ca cei din alte tari sunt obligati sa le foloseasca doar pe ele. La noi de bine de rau se gasesc si din cele vechi si le mai putem folosi. si mai sper ca in curand sa apara si alte surse de lumina mai eco. Scris la data: 11 Jan 2013, 10:53 Buna dimineata, dragii mei, pe ghetusul asta iata ca ma lovesc de o noua dilema legata de intrarea in magazin si vin cu o noua intrebare la voi.
Este adevarat ca sarea data pe gheata afecteaza cimentul? Am dat cu sare pe jos sa se topeasca poleiul asta care ne-a nenorocit de dimineata ( o femeie chiar a cazut in fata mea pe la ora sase, era ceva de nedescris pe jos! ) Si daca e sa aleg... decat sa isi sparga oamenii capul mai bine stric cimentul si repar aleea peste cateva luni.
Deci daca dau de mai multe ori iarna asta cu sare pe jos, in cat timp se presupune ca se va strica aleea? Ce altfel de pavaj pot sa pun mai tarziu ca sa evit problemele astea? Va multumesc pentru orice idee! Scris la data: 09 Jan 2013, 14:07 Mare noroc ati avut! Adevarat ca e o problema cu piesele astea grele de mobilier deasupra patului, eu intotdeauna am detestat bibliotecile cu pat integrat, daca mai stiti mobilierul caruia i se zicea "modern" sau "tineret". daca erau si carti deasupra patului putea oricand sa cedeze si sa iti cada pe cap, in somn. Nu stiu cine gandeste design de genul asta, dar noi trebuie sa invatam sa ne protejam singuri....
Nu stiu de masele plastice care se pot strunji, din pacate... dar exista mobiloer de plastic gata facut, mie una mi se pare insa usor de crapat si nerezistent. M-am gandit la lemnul de balsa, mai usor decat celelate, dar cred ca e mai scump si nici acesta o varianta grozava.
Dar o idee mai buna pentru bucatarie mi se pare insa sa se foloseasca piese de mobilier care sa fie de sus pana jos, corpuri intregi, adica. Alt avantaj, se foloseste tot spatiul pe inaltime in felul asta. Dulapurile, inchise sau deschise pot fi si prinse in perete, sus, dar pentru ca se sprijina pe baza nu mai exista riscul sa cada cu totul, cel mult sa vina mai spre fata, suficient ca sa fii avertizat la timp... Sper ca o sa luati in considerare ideea mea, si la multi ani sanatosi si cu prosperitate! Scris la data: 11 Dec 2012, 14:22 Stie cineva ce firma sau persoana a creat aceste lampioane de pe bulevardul Magheru? Sunt foarte frumoase... chiar ceva deosebit! Scris la data: 08 Dec 2012, 20:44 Am gasit pe facebook acest mesaj si vreau sa-l discut cu voi pentru ca stiu ca aici pe forum gasesc specialisti in domeniu. Sau macar oameni interesati de subiect. Ce credeti despre asta?
"O ALTĂ PĂCĂLEALĂ MARCA UE! E bine de ştiut!!!
Aşa-zisele becuri ecologice (economice) cunoscute şi de tip CFL (Compact Fluorescent Lamp) sunt de fapt profund dăunătoare omului!
Uniunea Europeană a interzis din 2010 vânzarea becurilor normale incandescente cu
putere mai mare de 75 de Watti, iar începand cu anul 2013 a tuturor acestor tipuri de
becuri, sub pretextul "reducerii emisiilor de carbon". În locul acestora sunt promovate
becurile fluorescente compacte cunoscute sub mai multe denumiri: becuri
CFL(Compact fluorescent lamp), becuri economice (datorită consumului de energie
mai redus) şi chiar becuri "ecologice".
Dar oare aceste becuri sunt chiar "ecologice" sau este vorba doar de o altă pacaleală
de marketing la fel ca în cazul "pielii ecologice" si a "parchetului ecologic" care emana
substante toxice? Se ştie deja că dacă un bec "ecologic" este spart, împrăştie cantităţi
periculoase de mercur, fluor şi metale grele, care odată ajunse în natură şi în apa
freatică ne pot îmbolnăvi. Specialiştii spun că aceste substante afectează grav
sistemul renal şi creierul. În cazul în care un bec economic se sparge, comisia
franceză pentru protecţia consumatorilor recomandă aerisirea îndelungata a încăperii.
De asemenea, folosirea mănusilor şi a unei hârtii absorbante. În niciun caz nu se va
utiliza aspiratorul, pentru că acesta împraştie particulele de mercur în toată incaperea.
În plus, când aceste becuri funcţionează, emit şi alte substanţe cancerigene.
Becurile economice de tip CFL emană substanţe chimice care cauzează cancer, au
anunţat oameni de ştiinţă germani, în contextul în care siguranţa acestor becuri este
pusă la îndoială. Cercetătorii au precizat că aceste becuri nu trebuie lăsate aprinse
pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane, întrucât
emană substanţe toxice. Becurile economice nu trebuie folosite de adulţi la citit sau
ţinut lângă capul copiilor, mai spun experţii (mai bine nu le folositi deloc in casa ori la
birou).
Cercetarea germanilor arată că substanţele chimice sunt degajate sub formă de abur.
Printre ele se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din
lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren. Testele arată că materialele folosite
la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare
dăunătoare.
"Un smog electric apare în jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cât mai puţin
posibil. Nu trebuie folosite în zone neaerisite şi în niciun caz în apropierea capului",
spune Andreas Kirchner, de la Federaţia Inginerilor Germani.
În plus folosirea becurilor economice de tip CFL nu face decât să crească şi mai mult
riscul de cancer mamar, susţin oamenii de ştiinţa israelieni. Explicaţia este aceea că
noile becurile emit un spectru luminos ceva mai apropiat de cel al luminii naturale (în
comparaţie cu cel "gălbui" al becurilor clasice), ce păcăleşte corpul uman, inhibând
astfel productia nocturnă a hormonului numit melatonina, relateaza The Telegraph.
Melatonina ne protejeaza de cateva tipuri de cancer, printre care cel mamar şi de
prostata. Acest hormon este influentat decisiv de ceasul biologic.
Din aceste motive în cazul în care consumul de energie electrica nu este o problema
vă recomandăm revenirea la vechile tipuri de becuri cu incandescenta (in speranta ca
totusi se vor mai gasi pe piata) sau varianta folosirii becurilor economice de tip LED.
Sumar dezavantaje becuri "ecologice" de tip CFL:
- sunt extrem de periculoase dacă se sparg: contin aproximativ 4 mg de mercur care
se pulverizează în ambianţă, iar mercurul este un element cu puternice efecte asupra
sistemului nervos, mai ales la copii si femeile gravide;
- după ce se defectează nu pot fi aruncate la gunoi, trebuie reciclate in containere
separate;
- în unele cazuri apar erupţii pe piele din cauza anumitor lungimi de unda ale luminii
degajate de becurile fluorescente, în plus grăbesc apariţia cancerului de piele;
- trebuie să se afle la cel putin 2 m distanta de cap, în acest caz neputând fi folosite la
lămpile de birou;
- emană substanţe chimice care cauzează cancer printre care se numără fenolul, o
otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi
naftalină şi stiren;
- polueaza cu emisii electromagentice periculoase spaţiul ambiant (case si birouri)
cauzând efecte devastatoare asupra sanataţii, radiaţiile electromagnetice nenaturale
produc boli organice, celulare, la nivelul organitelor celulare;
- provoaca migrene, neurologii constata tot mai multe acuze de dureri de cap şi
migrene din partea persoanelor expuse la becurile fluorescente compacte;
- unele becuri folosesc o tehnologie similară luminilor fluorescente, iar o parte dintre
utilizatori s-au plans din cauza efectelor "de pâlpâire";
- nu pot fi folosite cu întrerupatoare cu leduri sau cu variator, se pot arde foarte usor în acest mod şi chiar pot provoca incendii." Scris la data: 28 Nov 2012, 14:40 Ati vazut si voi serialul ala "cum sa nu iti traiesti viata"? Ca idee. Eu as avea o propunere de o rubrica de genul cum sa NU facem chiar daca avem o casa la curte si credem ca ne permitem orice.
Incep eu si la final am o chestie care m-a socat cand am vazut-o. Hadieti sa facem un ghid al "Bunelor maniere" la curte, poate se mai schimba ceva si aici! macar un om daca intelege tot e un castig!
1) NU e recomandat sa dam muzica tare, "blana", cum zic tinerii, chiar daca vecinii sunt la o casa distanta (tot se aude). E o dovada de mitocanie, prostie si lipsa de civilizatie. Chiar daca tu vrei sa asculti muzica zilnic cand muncesti in curte, poate vecinii nu vor si ei. Sigur, daca dai o petrecere nu se supara nimeni, mai ales daca anunti inainte si pe cei care ar putea fi afectati.
2) NU tineti cainii in lant sau macar hraniti-i ca pe niste fiinte ce sunt. Nu ii tineti flamanzi si legati ca sa ii faceti mai "rai" si sa va apere de hoti, e o dovada de rautate si inconstienta. Hotul oricum ii va fura de sub nas cainelui legat, cat de prost trebuie sa fii sa faci asa ceva?
3) NU puneti cioburi de sticla pe gard ca sa va protejati de hoti. Adultii vor sti sa se fereasca de ele, veti rani in schimb animale si copii nevinovati. Si inca rau! Scris la data: 28 Nov 2012, 14:26 Interesant ca idee. Tocmai citisem asta cand am dat de articolul vostru. "Mediul de pe ISS are câteva caracteristici speciale, care impun comportamente speciale. Cea mai importantă dintre aceste caracteristici este microgravitaţia, datorită căreia toate cele - oameni şi obiecte - plutesc prin aer, nimic nu stă la locul său decât dacă a fost fixat cu grijă, iar lucruri foarte simple, precum deplasarea de la un punct la altul, curăţenia personală, dormitul, mâncatul şi băutul, trebuie făcute aici într-un anume fel, altfel decât pe pământ."
http://www.descopera.ro/stiinta/8817298-viata-pe-statia-spatiala-internationalaScris la data: 16 Nov 2012, 12:57 Multumesc pentru idei, oglinzile sunt o idee foarte buna. Eventual se pot alterna cu panouri de expunere, sau scade efectul de luminozitate?
Noua ne venise ideea sa folsim stalpul pentru a inchide pe jumatate spatiul...credeam ca dirijez fluxul de clienti intr-o singura directie si asa evitam si sa se fure din magazinas... dar asta ar inchide spatiul si l-ar face sa para prea mic... Scris la data: 15 Nov 2012, 11:53 Suntem in plina amenajare a unui magazin mic, gen butic, la un parter de bloc si avem o problema: in mijlocul spatiului exista un stalp de rezistenta destul de gros. Vom amenaja standurile si casa de marcat pe margini, dar stalpul acela din mijloc ne cam incurca. Aveti cumva o idee despre cum ar putea fi mascat sau folosit mai practic? Va multumesc! Scris la data: 14 Nov 2012, 12:02 Buna, tuturor. Deschid acest topic pentru ca sunt o mare pasionata de flori si plante de apartament. Am avut mult timp colectii diverse de flori si cactusi, dar de de curand ne-am mutat din orasul meu la Bucuresti si a trebuit sa renunt la multe dintre plantele pe care le aveam.
Pasiunea nu m-a parasit, doar ca acum m-am gandit sa ma apuc de cultivarea unor plante "utile", cum zice sotul meu, care nu vede rostul atator flori si spune ca ne respira aerul degeaba. Asa ca mi-a dat de fapt o idee, sa o iau de la zero cu o noua preocupare. Vreau sa cultiv verdeturi, plante cu proprietati terapeutice si orice altceva rezista in conditiile de la bloc, intr-un balcon destul de generos pe care il vom inchide partial. Visez un fel de ierbarium ca cel din manastirile calugarilor din evul mediu care sa fie mica mea gradina de leac.
Pentru inceput ma intereseaza in special salvia, rozmarinul si verbina. Daca stie cineva mai multe despre ele si le-a cultivat la bloc din seminte as fi incantata sa aflu mai multe informatii despre cum le-a mers si sa va tin la curent cu felul in care imi vor creste plantutele astea minune. Imi doresc ca acest topic sa fie un loc unde sa ne sfatuim unii pe altii si prin care sa ne si dam idei unii altora, eu sigur o sa povestesc ce am descoperit.
Era sa uit, sunt la etapa de planificare a felului in care o s-o organizez. Pentru ca nu vreau ceva urat, adica o debandada de ghivece urat colorate si conserve goale si fuculite, caut idei ca sa arate si bine ca design, sa-mi fie drag sa imi vad recolta si s-o tund. | | |
|