Spatiul construit si designerii viitorului. Cine va face designul de interior al astronavelor?
De cate ori nu ati vazut imagini cu interioare ale unor case futuriste, pe care le-ati asociat cumva mental cu niste interioare de nave spatiale? Dar cine isi imagineaza ca interorul unei statii orbitale sau a unei nave spatiale e primitor, lucios, curat, alb cu argintiu (sau, pe scurt, arata ca cele din Star Trek sau alte seriale stiintifico-fantastice) viseaza la ceva care probabil se va intampla peste multi ani de-acum inainte. Sa aruncam un ochi in spatiile locuite de oameni... in afara Pamantului. Vom vedea ca nu este deloc curat pe acolo.
Idealul lui Tony Alleyne a fost sa-si decoreze casa ca pe Enterprise. Foto: Caters via Telegraph.co.uk
Adevarul e ca astronavele de azi sufera la capitolul design interior, desi tehnologia care le pune in miscare este avansata. Si nimeni nu isi pune problema de a investi si in acest... aspect. De ce ar face-o, de fapt?
Cei care planifica aceste proiecte se gandesc doar la o oarecare ergonomie a spatiului interior, dar in nici un caz la un aspect placut sau macar mai putin dezordonat al acestora. Interioarele astronavelor sau statiilor orbitale nu au nevoie sa fie primitoare astazi, treaba lor e sa fie macar functionale.
Cum este totusi sa locuiesti in inima unei masinarii imense, plina de apartura, cabluri, ecrane, un amalgam de statii si emitatoare, din care singura evadare vizuala o constituie o privire prin hublourile rotunde? Se pare ca destul de e pentru astronautii care petrec pe orbita Pamantului intre sase luni si un an de viata, zi de zi.
Ei stau luni bune de zile in aceste spatii inchise si, in plus, starea de imponderabilitate pune o serie de probleme musculaturii, solicitarile fizice si cele neurologice fiind oricum aparte, chiar nefiresti pentru corpul omenesc. Cum nici hrana nu este tocmai de calitate (abia se studiaza cat si cum ar creste cateva plantute in niste mici sere bine inchise), oamenii care petrec chiar si perioade scurte in spatiu, revin pe pamant cu o serie de probleme fiziologice si psihice.
Studiile despre necesitatile de habitat spatial sunt inca la inceput, dar aceasta nu inseamna ca designerii viitorului nu vor avea parte de aceasta provocare. Dimpotriva, probabil ca nu va mai dura chiar atat de mult pana sa fie implicati in amenajarrea de interior a... spatiilor extraterestre. (In Occident, cu conditia sa depasim „criza” financiara, adica probabil peste vreo 20 de ani. In Asia, poate chiar ceva mai devreme, din moment ce planurile chinezilor sunt marete in acest sens, cucerirea spatiului fiind din nou una dintre preocuparile lor.)
Doar ca studiile despre estetica, materiale si texturi vor fi pe ultimul plan in cazul lor. Noua ramura va necesita o abordare extrem de stiintifica a situatiei, cu cercetari specifice cu multa matematica, fizica, biologie si psihologie in bagajul ce cunostinte. Ganditi-va numai ca jos si sus sunt niste notiuni care in spatiu isi pierd sensul, ca aboradrea carteziana va fi doar un reper, ca e necesara cunoasterea specificului aparaturilor folosite la bord, dar si a modului de a gandi al astornautilor, de o abordare a perspectivei lor de viata.