Acoperisul din sindrila de lemn este cel mai rezistent acoperis natural iar acoperisul din lemn de esenta tare este o noutate pe piata din Romania.
Caracteristicile lemnului de stejar sunt bine cunoscute in Europa, lemnul de stejar fiind folosit de-a lungul timpului de la constructii de structuri de lemn, la ambarcatiuni si butoaie, dovedindu-si durabilitatea in timp, in mediu umed si supus intemperiilor, pentru aplicatii de exterior sau in contact cu solul.
Salcamul, ca esenta de lemn, este cel putin la acelasi nivel de durabilitate ca stejarul, cu un plus la rezistenta la fungii, insa din punct de vedere al lucrabilitatii a fost mai dificil de prelucrat. Asta panai n zilele noastre, cand avem la dispozitie tehnologia americana de debitare mecanizata
Avantajul utilizarii tehnologiei americane de debitare mecanizata a sindrilei din bustean pentru acoperis, in cazul folosirii esentelor tari (stejar si salcam) este faptul ca se poate prelucra lemnul de lucru, se poate sorta dintr-un bustean numai porțiunea de lemn sanatos, fara defecte; acest lucru este posibil datorita dimensiunilor sindrilelor, care nu depasesc 50cm lungime. Practic, pentru o productie de sindrila de calitate ai nevoie de busteni de 50cm lungime, sanatosi, fara defecte, noduri, etc., iar acest lucru se poate obtine inclusiv din capete de busteni deformati, care, in mod normal, ar fi ajuns lemn de foc.
Sindrila din lemn de stejar pentru acoperis natural OAK SHINGLE
Caracteristici:
- Culoare: Galben cenusiu, galben maroniu
- Latime: Variabila (80mm - 300mm)
- Lungime: 450 mm
- Grosime: 11 mm (baza)
- Expunere: 140 mm montaj in 3 straturi
- Greutate: 15-25 kg/m2
- Recomandare de montaj: Montaj pe acoperis
Lemnul de stejar contine taninuri si saruri in pori, ceea ce il face natural repelent la daunatori chiar si fara aplicarea de protectii suplimentare. In prezent este folosit ca si structura de rezistenta pentru case verzi, la constructia de acoperisuri, si ca sindrila sau sita pentru acoperisurile caselor pasive.
Crearea sindrilei din stejar tip “shingle” este o noutate pe piata din Romania, Georoof fiind prima companie de la noi din tara care a produs acest tip de acoperis cu forma de “shingle”
Materia prima pentru OAK Shingles provine exclusiv de la furnizori care exploateaza lemnul in mod responsabil in Romania.
Patina gri pe care o primeste sindrila din stejar dupa ani de expunere pe acoperis este apreciata la noi in tara.
Modul de imbatranire al sindrilei din stejar pe acoperis este vizibila in special la casele traditionale din Maramures unde a fost folosit sistemul de invelitoare din sindrila clasica romaneasca din stejar.
Sindrila din lemn de salcam pentru acoperis natural ROBINIA SHINGLE
Caracteristici:
- Culoare: Galben-verzui
- Latime: Variabila (80mm - 300mm)
- Lungime: 450 mm
- Grosime: 11 mm (baza)
- Expunere: 140 mm montaj in 3 straturi
- Greutate: 15-25 kg/m2
- Recomandare de montaj: Montaj pe acoperis
Lemnul de salcam este folosit indeosebi pentru lucrari amplasate in aer liber, fatade si acoperisuri, stalpi de gard, lemn de mina, traverse de cale ferata, doage de butoaie, cozi de unelte, cherestea, parchet, in industria navala etc.
Salcamul traieste in jur de 100 de ani si face parte din categoria arborilor cu lemn de esenta tare, fiind greu, dur si deosebit de rezistent la umezeala.