Buna ziua,
Observand topicul discutiei noi, cei de la compania germana Xella, producatorul blocurilor de zidarieYTONG, ne-am hotarat sa intervenim pentru a furniza o serie de informatii la obiect despre cele intrebate. In primul rand ii multumim lui AlexSC pentru interesul aratat produselor YTONG si apreciem faptul ca se informeaza temeinic inainte de a lua o decizie.
Pentru ca forumul trebuie sa ramana un spatiu de informare, bazata pe date certificate si pe realitati demonstrate, permiteti-ne in cele ce urmeaza sa facem cateva precizari.
In portofoliul Xella exista de peste doi ani produse recomandate pentru realizarea peretilor monostrat, iar de la inceputul anului trecut produsul YTONG A+ este fabricat si in Romania, cu densitatea maxima 400kg, mai exact 380+/- 20kg, conform declaratiei de conformitate.
Un element de zidarie nu trebuie sa detina doar o densitate scazuta pentru a elimina nevoia de termoizolatie suplimentara (sistem monostrat, cu protectia adecvata a punctilor termice), ci si o buna izolare termica. Capacitatea de izolare termica a unui material se exprima in unitatea de masura W/(m*K) , si se numeste conductivitate termica.
Trebuie acum sa intram si in cateva date tehnice, necesare insa pentru o explicatie completa. In calculul unidirecţional în câmp curent, pentru aflarea coeficientului de transfer termic (valoarea U [W/(m2*K)]) se alege valoarea cea mai defavorabila (mai mare) a conductivitatii termice date pentru un material. In datele tehnice furnizate pe site-ul producatorului, in mod diferit de valoarea comunicata de doamna Ecaterina Giugiuca, pentru elementele de BCA mentionate de dumneaei, la aceasta densitate de 400kg/mc se regaseste valoarea de 0,10 ± 0,01 W/m*K pentru conductivitatea termica (se presupune ca aceasta valoare se atinge in setul de conditii standard, 10°C si stare uscata, deoarece nu se mentioneaza). Pe langa setul de conditii la care au fost determinate aceste valori ar trebui mentionat si gradul de probabilitate. Astfel, in situatia de fata orice proiectant prevazator este nevoit sa aleaga situatia posibila cea mai defavorabila, adica 0.10+0,01 = 0,11 W/m*K.
De aceea, producatorul care are in portofoliu acesta gama de produse nu poate afirma ca detine cea mai buna valoare din Romania, de vreme ce produsul YTONG A+ detine o valoare declarata a conductivitatii termice λ10sec = 0,096 W/mK, avand un grad de probabilitate P=90%.
Afirmatia : “[.....] are rezistente superioare la compresiune pe densitati similare cu celelalte marci de BCA" , poate induce de asemenea in eroare, deoarece pentru densitatea produsului portant se constata prezenta unei valori posibile maxime a densitatii de 600 kg/mc (declarat 550 ± 50 kg/mc), similara cu produsul YTONG Forte ( declarat 570±30 kg/m3 ), care ofera rezistente la compresiune identice, de 5 N/mm². De asemenea produsul YTONG Forte are in acelasi timp o conductivitate termica mult imbunatatita λ10sec =0,132 W/mK , P=90%, comparativ cu produsul echivalent mentionat in comentariul anterior care detine o valoare probabila de λ10sec =0,15 W/mK ( declarat 0,14 ± 0,01 W/m*K , fara a mentiona gradul de incredere).
Integritatea in timp a zidariei este de asemenea un aspect foarte important pentru beneficiari, de aceea oferim o valoare optimizata a stabilitatii dimensionale (contractia maxima a elementelor YTONG) de 0,15mm/m, in timp ce pentru produsele BCA a producatorului mai sus mentionat regasim valoarea de 0,5mm/m. Pentru a avea un ordin de marime, este suficient sa ne imaginam un perete cu lungimea de 6 m, si sa comparam deformatia ipotetica maxima suferita de zidaria YTONG in marime de 9 mm, versus deformatia din zidaria realizata din elemente de BCA ale producatorului de mai sus, care va suferi o contractie cu 333 % mai mare, adica 30 mm. Este usor sa ne imaginam ca o contractie ridicata a zidariei induce tensiuni interne si favorizeaza aparitia fisurilor, inainte de a supune peretele la actiuni mecanice externe.
Mentionam ca valorile prezentate in declaratiile de conformitate pentru produsele YTONG sunt obtinute in Germania si garantate de laboratoarele de Xella Technologie und Forschungsgesellschaft Gmbh, cu certificarea Deutsche Akkreditierungsstelle (DAkkS)
http://www.xella.com/de/docs/URKUNDE_2011-03-18.pdf
Studiind informatiile din raspunsul unui alt producator constatam o posibila dezinformare. BCA este o categorie, in interiorul careia putem regasi produse cu caracteristici tehnice diferite, dezvoltate de producatori cu diverse abordari ale metodelor de vanzare.
AlexSC a pus o serie de intrebari concrete la care, din pacate, nu a primit un raspuns. Deci, blocurile de BCA nu se sparg usor in timpul manipularii, si in niciun caz nu sunt mai sensibile decat elementele din argila cu goluri In ceea ce priveste YTONG, chiar avem blocuri prevazute cu „manere de prindere", pentru a putea fi ridicate si manipulate usor in momentul in care trebuie alipite blocului deja montat. Ca pentru orice material, exista recomandari specifice si care se regasesc pe site-ul
http://www.ytong.ro, iar alegerea corecta a produsului trebuie facuta in contextul unui proiect cu toate particularitaile acestuia, pentru a putea beneficia la maxim de toate avantajele oferite. Pentru detalii si sfaturi de montaj YTONG pune la dispozitie un mester specialist direct in santier, care va monta demonstrativ un segment de perete (pentru a arata concret cum se pune in opera, cum se aplica adezivul in pat subtire si alte astfel de detalii). Iata aici un link cu informatii pentru realizarea unui perete cu YTONG:
http://www.ytong.ro/ro/docs/Ghid_Practic.pdf
Ne mandrim cu faptul ca suntem inventatorii acestui tip de material, betonul celular autoclavizat, YTONG fiind de altfel si primul brand de zidarie din lume. Daca doriti sa ne furnizati o adresa de mail putem trimite cu placere informatii si sfaturi suplimentare pentru proiectul Dumneavoastra.
Surse online folosite:
http://www.spatiulconstruit.ro/forum/diferente-intre-bca-ul-celco-si-celelalte-marci-de-bca-produse-sau-prezente-in-romania?renderer=detalii_subiect&subiect_id=5738&cat_id=9
http://www.celco.ro/documente2/FT_CELCO_BCA.pdf
http://www.ytong.ro/ro/docs/fisa_tehnica.pdf