Care este secretul arhitecturii de calitate?
Oare arhitectura trebuie să arate ciudat ca să fie considerată bună? Chiar trebuie ca de fiecare dată să ne arate ceva ce nu am mai văzut până acum? Sau, ca arhitecți, ar trebui mai degrabă să facem ceea ce știm mai bine, fără să căutăm cu orice preț originalitatea?
Pe scurt, răspunsul meu la întrebările de mai sus este că cea mai bună arhitectura este întotdeauna cea frumos făcută și care pare la prima vedere familiară sau normală, dar care deschide noi tipuri de spații și noi moduri de a vedea, precum și noi moduri de apartenență la acestea. Se poate apela chiar la surprize sau jocuri noi în timp ce ne face să ne simțim totuși ca acasă în interiorul sau în jurul ei. Cred că orice demers cultural, inclusiv arhitectura (spre deosebire de construirea utilitară) face mai mult decât doar să reafirme tradițiile, pentru că sarcina sa este de a descoperi aspecte ale realității noastre, astfel încât să putem cunoaște și să facem un spațiu pentru noi .
Aceasta nu înseamnă neapărat că arhitectura trebuie să fie o chestiune de inovație formală sau chiar să aducă inventarea de noi forme, volume sau estetică. De asemenea, cred că surpriza adusă de ceva familiar-original poate fi mai eficientă decât o structura uimitoare, mai ales într-o formă de artă ca aceasta, care are și funcționalimsul ca obiect, principala funcție a sa fiind de a putea fi utilizată prin locuire.
Nu vreau să spun că nu există un loc pentru surpriză și revoltă radicală împotriva lucrurilor deja încercate. Astfel de abordări sunt deosebit de valoroase în proiectarea unor clădiri simbolice, în jurul care adună societatea (proiecte culturale și civice), case private, pentru cei care doresc să se reinventeze, și instalații temporare, a căror funcție este exact aceea de a expune ceva nou.
După ce am spus toate acestea, trebuie să spun că astăzi sunt foarte greu de găsit arhitecți a dispuși să deformeze ceea ce știm și să îl transforme în ceva care face mai mult decât afirmă status quo-ul social, economic și politic existent, în construcții care răspund nevoilor de dezvoltare sau expansiune firești, dar care sunt atente și la protecția mediului.
Adaptare dupa Aaron Betsky, Architect Magazine