Casa a cărei volumetrie aduce cu o barcă eșuată, pe un mal din Suedia
Biroul suedez de proiectare Trigueiros Architecture a finalizat lucrarile de constructie la casa Cone, o structura usoara, luminoasa, acoperita integral in sita amplasata pe un teren in arhipelagul Stockholm. Casa beneficiaza de deschidere la o plaja privata si un ponton amenajat. Forma deosebita a volumetriei, cu acoperis in panta si fatade finisate in sita schimba complet perceptia acesteia, din departare infatisandu-se asemenea unei barci esuate pe mal.
Contrastand cu exteriorul imbogatit de textura lemnului natur si a varietatii nuantelor, interioarele casei Cone sunt predominant albe, exceptie facand tavanele, scara si pardoselile din lemn. Vitraje generoase impreuna cu o buna organizare interioara a spatiilor reusesc sa creeze o atmosfera interioara luminoasa si aerisita. Pentru a profita de lumina si deschiderea spre mare, arhitectii au propus pozitionarea zonei de zi in partea din spate a casei si, desi spatiul este relativ ingust, capata anvergura datorita inaltimii duble de nivel. In partea din fata a casei au fost definite trei niveluri legate intre ele printr-o scara din lemn masiv.
Aranjarea interioara a spatiilor justifica si sustine schimbarea aspectului exterior, la nivelul pantei acoperisului, astfel incat sa permita o inaltime suficienta pentru a adaposti incaperile necesare. Ferestrele au fost pozitionate strategic astfel incat sa ofere membrilor familiei perspective spectaculoase cu peisajul pitoresc al coastei.
De pe terasa exterioara amenajata in dreptul livingului se cobora pe carare formata din blocuri de piatra spre malul apei si cladirile invecinate, invelite la randul lor in sita.
Iti propunem sa descoperi mai departe casa Martin-Lancaster, o locuinta frumoasa prin simplitatea ei, infasurata la randul sau in sita din lemn de cedru si cu vitraje generoase care deschid interioarele spre peisajul spectaculos al coastei Nova Scotia. Constructia cu o suprafata de 280 mp a fost realizata prin folosirea materialelor locale si a unor tehnici care asigura o buna comportare in timp a finisajelor, avand in vedere climatul local si diferentele semnificative de temperatura. Casa este incalzita cu ajutorul energiei geotermale si beneficiaza de un sistem prin pardoseala care asigura o distributie uniforma a caldurii. In plus, a fost orientata cu latura lunga spre sud pentru a beneficia din plin de lumina si de caldura soarelui. Vitraje de mari dimensiuni invaluie zona de zi estompand limita dintre spatiul interior si cel exterior: Casa pasiva inchisa intr-o anvelopanta din sita si sticla
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa