Casa imbracata in conifere pentru a-si masca volumul intre copaci
Pentru a fi siguri ca noua casa proiectata nu va avea un impact vizual negativ asupra mediului inconjurator, multi arhitecti ar fi optat cu siguranta sa creeze o anvelopanta vegetala, ar fi placat-o cu oglinzi sau suprafete menite sa reflecte exteriorul sau ar fi folosit materiale locale, care odata cu trecerea timpului ar fi imbatranit si ar fi ajuns in aceeasi paleta cromatica cu vegetatia inconjuratoare.
Echipa suedeza Murman Arkitekter a ales ceva cu totul diferit, propunand crearea unei a doua anvelopante dintr-un material textil imprimat cu imaginea unei paduri de conifere menit sa invaluie complet casa. Amplasata intr-un luminis in Gotland, o insula de pe coastele Suediei, aceasta casa este un raspuns interesant gasit de arhitecti la cererea expresa a autoritatilor care doreau ca „nici o expresie a arhitecturii moderne sa fie vizibila in peisaj”.
Locuinta avand o suprafata de doar 50mp a fost construita integral pe structura din lemn de provenienta locala. Pentru imaginea exterioara a fatadei, arhitectii au facut un colaj de poze ale padurii de confere din apropiere. Aceasta idee indrazneata este in acelasi timp o masca pentru volumul casei dar in acelasi timp ajuta la filtrarea luminii naturale si la asigurarea intimitatii spatiilor interioare. Panza a fost fixata prin intermediul unor prinderi metalice la doar 30cm de exteriorul casei si doar in dreptul usilor aceasta a fost decupata pentru a nu incomoda accesul.
La interior casa are spatii deschise, moderne si luminoase. Zona centrala este ocupata de locul de luat masa si spatiul pentru discutii, pe capete fiind pozitionate cele doua dormitoare. Terasa exterioara si cea interioara au fost concepute ca o extensie a camerelor astfel ca prin glisarea completa a usilor vitrate, suprafetele se uniformizeaza si functioneaza impreuna.
Locuinta a fost bine izolata astfel ca singura sursa de caldura este cuptorul cu lemne amplasat in bucatarie.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa