Casele din baloti de paie - ieftine, eficiente si sustenabile
Casele ecologice si sustenabile reprezinta o trasatura caracteristica arhitecturii contemporane, in care grija fata de mediul inconjurator a devenit o prioritate. Si desi acest domeniu functioneaza pe principiul inovatiei, acesta nu se aplica si in categoria materialelor de lucru.
In ultimul timp, tot mai multe persoane opteaza pentru casele construite din materiale naturale, asadar din resurse usor regenerabile.
Pentru Romania, casele din baloti de paie sunt o noutate, desi paiele au fost folosite impreuna cu alte materiale pentru obtinerea chirpiciului, acesta fiind materialul principal de constructie al caselor din trecut, si o caracteristica specifica arhitecturii rurale mai ales in zona de campie a tarii.
Intoarcerea catre natura dar si utilizarea unor materiale naturale, se pliaza perfect pe trend-urile actuale de dezvoltare sustenabila, provenite din constientizarea recenta a faptului ca unele resurse nu le vom mai putea recupera niciodata.
Exista de asemenea si o atractie catre conceptul de casa ‘lucrata manual’, care ne ofera o satisfactie imensa. Cui nu ii place sa afirme ca a pus mana, la propriu si la figurat, la lucrarile pentru o constructie care va rezista in timp?
Constructia caselor din baloti de paie a inceput insa la mijlocul sec. al-XIX-lea in Nebraska, SUA, din motive de adaptare la un mediu in care nu se gasea cherestea, iar transportul din alte zone era imposibil de efectuat. Initial, balotii erau asezati simplu unul peste celalalt, nefiindu-le aplicata niciun fel de tencuiala si nici un fel de tratament. Primele lucruri pe care oamenii le-au relatat referitoare la locuirea in constructii din baloti de paie au fost ca acestea sunt racoroase in sezonul cald, si calduroare pe durata iernilor, ca rezista bine vanturilor puternice si ca izoleaza fonic. Cu toate acestea, cresterea popularitatii cimentului in perioada celui de-al doilea razboi mondial a dus la sistarea acestui tip de constructii.
La nici un secol mai tarziu, aceste proiecte revin in actualitate ca o masura a dezvoltarii durabile. In principiu, balotii de paie se folosesc atat pentru izolarea termica si acustica, cat si ca
material principal de constructie, si prezinta trei calitati in fata carora este greu sa spunem ‘nu’:
- sunt ieftini
- se gasesc usor
- contribuie activ la crearea unui micrclimat interior perfect adaptat cerintelor moderne
Iar cand vorbim despre paie, nu ne referim doar la grau, ci la o gama vasta de plante care se pot refolosi: orzul, ovazul, secara sau orezul sunt doar cateva dintre acestea. Proprietatile difera de la o planta la alta, spre exemplu paiele de orez sunt considerate mai bune decat cele de grau, datorita continutului ridicat de dioxid de siliciu.
O trasatura remarcabila a balotilor de paie este insa izolatia termica pe care acestia o asigura, cercetarile relevand faptul ca locuirea intr-o casa din baloti va ajuta sa economisiti intre 65-86% din consumul energetic anual fata de o casa cu structura din zidarie (in functie de zona in care este situate cladirea) .
Izolatia fonica este iarasi de exceptie, balotii de paie fiind folositi adesea pentru izolarea studiourilor de inregistrari sau a caselor din zone foarte aglomerate. In ceea ce priveste modul de integrare al acestui material, o metoda moderna implica incadrarea balotilor in rame de lemn, disponibili in diverse dimensiuni in functie de cerintele clientilor. Odata montati, balotii pot fi tencuiti atat pe exterior cat si pe interior in acelasi fel ca si zidaria, cu recomandarea sa folositi var-ipsos, deoarece este rezistent la apa, permite peretilor sa elimine vaporii in surplus si inlatura insectele si rozatoarele.
Una din indoielile pe care clientii le au in privinta caselor din baloti de paie se refera la inflamabilitatea materiei prime. Cu toate acestea, dupa aplicarea tencuielilor necesare, o casa din baloti de paie devine la fel de inflamabila ca si o casa pe structura din lemn. De asemenea, densitatea ridicata a balotilor ii face ca atunci cand sunt contact cu focul sa arda foarte incet.
Un alt beneficiu il reprezinta durata scurta de executie a constructiei. Astfel, o casa de aproximativ 200m² poate fi construita cu ajutorul unei echipe de cativa oameni in 2-3 zile. Consumul energetic este redus, constructia fiind finalizata doar cu unelte de mana. Demolarea unui astfel de proiect se inscrie de asmenea in principiul durabilitatii, materialele putand fi refolosite in comparatie cu demolarea caselor din zidarie si beton care implica o cantitate ridicata de deseuri.
Nu in ultimul rand, aspectul caselor din baloti de paie este deosebit, accentuandu-se calitatea sculpturala si organica a materialului. Pentru o casa din baloti puteti obtine mult mai lesne o arhitectura cu forme ondulate, si puteti imbogati detaliile arhitecturale ale constructiei dumneavoastra adaugand cu mult mai multa usurinta firide sau treceri.
In consecinta, balotii de paie reprezinta o solutie verde si deosebit de eficienta, cu numeroase beneficii. Nu ne ramane decat sa ne intrebam daca am dori sa locuim intr-o astfel de casa, cand sustenabilitatea ne este oferita atat de ieftin si de usor?
Surse foto: www.flickr.com, www.offgridding.com, www.ecostrawhouse.com, www.alternativehomestoday.com, www.houzz.com, www.booking.com