Cea mai înaltă clădire din lemn din lume
Foto: Moelven
Situata in localitatea Brumunddal, pe malul lacului Mjosa, cel mai mare din Norvegia, cladirea Mjostarnet masoara 85,4 metri si a fost construita din glulam si CLT (cross-laminated timber), materiale din lemn care le permit arhitectilor sa construiasca cladiri inalte mai sustenabile.
Titlul de cea mai inalta cladire din lemn din lume a fost detinut pana acum de Brock Commons Tallwood House din Vancouver, inalta de 53 de metri, care are de fapt o structura hibrida, fiind construita din lemn (in proportie de 76%), dar si din beton. Inainte de Mjostarnet, cea mai inalta cladire construita integral din lemn a fost Treet (care inseamna "arbore" in norvegiana), tot o cladire norvegiana, situata in Bergen, care masoara 49 de metri.
Proiectata de biroul local Voll Arkitekter, Mjostarnet este totodata si a treia cea mai inalta cladire din Norvegia. Numara in total 18 etaje si cuprinde apartamente, un hotel, o piscina, spatii pentru birouri si un restaurant.
Structura din lemn a cladirii a fost instalata de specialistii de la Moelven Limitre, care au furnizat stalpii si grinzile din glulam (lemn lamelat incleiat), precum si casa liftului, scarile si planseele din CLT.
Mjostarnet a fost construita in mai multe faze, cate patru etaje odata, din sectiuni prefabricate. Materialele au fost obtinute din surse locale, Brumunddal fiind o regiune forestiera cu o industrie prospera de procesare a lemnului.
Aparut prima data in Austria prin anii '90, CLT-ul se prezinta sub forma de panouri obtinute prin incleierea mai multor straturi de lemn puse perpendicular unul peste celalalt. Este un material usor, dar rezistent, inclusiv la foc, cu proprietati termo si fono-izolante foarte bune. Glulam-ul (o prescurtare a sintagmei glued laminated timber) este obtinut din lamele de lemn imbinate cap la cap pana cand se ajunge la lungimea dorita, fiind astfel ideal ca material alternativ cu capacitate portanta mare pentru structuri precum grinzile si stalpii. Este, la randul sau, rezistent la foc, dar si la umiditate si la coroziune.
Sursa: CTBUH
Arhitecti din intreaga lume se orienteaza tot mai des catre astfel de materiale, din dorinta de a construi mai sustenabil intr-un mediu urban din ce in ce mai dens.
Citeste si:
Foto: Moelven
Foto: Moelven
Foto: Moelven
Foto: Voll Arkitekter