Christian Karlsson va vorbi despre cea mai mare si cea mai ambitioasa constructie pentru psihiatrie in Danemarca, din ultimii 100 de ani, la GIS
Arhitectul Christian Karlsson, fondatorul Karlsson Architects, Danemarca, va fi GUEST SPEAKER la expo-conferinta internationala GIS cu tema arhitectura de interior si design ambiental. El va prezenta proiectul Spitalului de Psihiatrie din Slagelse, Danemarca. GIS face parte din Forumul International de Arhitectura si Inginerie SHARE Bucuresti, cel mai mare eveniment dedicat arhitectilor, inginerilor si contractorilor, care va avea loc in perioada 21-22 martie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
"Noul spital de psihiatrie din Slagelse este farul psihiatriei viitoare pe plan international." - a spus clientul.
Karlsson Architects / VLA a castigat competitia cu 2 faze pentru propunerea noului spital psihiatric din Slagelse care intruchipeaza cea mai mare si cea mai ambitioasa constructie de psihiatrie in Danemarca, din ultimii 100 de ani si a fost finalizat in septembrie 2015. Cu o suprafata totala de 44.000 m2, cladirea este formata din sectii generale de psihiatrie, medicina medico-legala si de inalta securitate, o clinica ambulatoriu, receptie de urgenta, centre de formare, bazin de inot si un centru de cercetare si educatie. Capacitatea de ansamblu include 194 pacienti spitalizati si 200-300 consultatii zilnice in clinica ambulatoriu.
Transparenta intre oameni si functiuni a fost cheia in procesul de dezvoltare al designului. Aceasta include utilizarea consecventa a peretilor de sticla intre functiile relevante - spatii de lucru, camere de intalnire si facilitati pentru diverse activitati, conferind cladirii o atmosfera personala si plina de viata. Cu ajutorul sticlei in proiectarea zonelor de lucru pentru personalul din fiecare sectie, se ofera posibilitatea vizualizarii zonelor comune partajate intre 2 - 3 sectii. Acest lucru subliniaza notiunea de proximitate si permite accesul usor al personalului, dar, de asemenea, sprijina si strategia de securitate dinamica.
Concentrandu-se pe arhitectura care ajuta in procesul de vindecare si de recuperare, una dintre ideile proiectului a inclus optimizarea luminii naturale si artificiale cu tehnologie inovatoare LED. Proiectul este completat de un design al iluminatului in ritm circadian, care se bazeaza pe o tehnologie dinamica cu LED-uri, sprijinind lucrul cu pacientii atat ziua cat si noaptea. Luminile variaza in culoare, intensitate si compozitie, in functie de momentul zilei. O serie de studii au demonstrat ca acest lucru sustine tratamentul pacientilor si limiteaza nivelul de stres al personalului in timpul turelor de noapte.
Cladirea este organizata si proiectata intr-un mod informal si deschis, in jurul unitatii pline de evenimente a spatiilor interioare si gradinilor. Sectiunile separate ale spitalului sunt unite prin facilitati comune pentru tratamente, activitati, antrenament, gatit si spatii in aer liber, sprijinind organizarea inovatoare a viitorului psihiatriei.
Din exterior, cladirea arata simplu, cu o fatada din caramizi galbene lucrate manual. Peisajul inconjurator usor muntos, cu iarba salbatica si grupuri de stejar, formeaza o atmosfera primitoare si de sprijin pentru toata lumea care soseste sau pleaca din cladire.
Sinergia si impartasirea cunostintelor intre personal este facilitata prin spatii de lucru pe baza de activitati deschise concepute pentru specialistii care lucreaza in tratament, cercetare si educatie. Proiectul este un rezultat al unei colaborari fructuoase intre arhitecti, specialisti in psihiatrie si grupuri de pacienti, prin mai multe ateliere de implicare a utilizatorilor care au avut loc in timpul procesului de proiectare. Datorita accestui fapt, principiile de psihiatrie daneze au fost transpuse cu succes in arhitectura care sustine, este calda si primitoare, cu fiecare pacient in centrul atentiei.
Pentru majoritatea pacientilor, o parte substantiala a tratamentului consta in mentinerea competentelor sociale si a abilitatilor de baza. Sport si alte activitati fizice sunt incluse in terapie pentru a creste nivelul de implicare si activitate, ajutandu-i sa se adapteze mai bine. Pacientii au acces la facilitati, cum ar fi doua sali de sport, bazin de inot si zone de antrenament in aer liber. În plus, mai mult de 40 de curti si gradini, care difera ca marime si caracteristici, dau o varietate de optiuni pentru activitatile in aer liber, atat pentru pacienti, cat si pentru personal. Inventarul si plantarea sustin notiunea de schimbare a anotimpurilor si completeaza stimularea observatiilor vremii, pasarilor etc.
Despre arhitect
Din 1993 pana in 2003, Christian Karlsson a fost arhitect si partener asociat in KHR Architects, responsabil de proiecte pentru noile statii de metrou København / Frederiksberg, statia de metrou Flintholm si Universitatea din Odense.
Din 2003 a fost Head of The Danish for Building si Property Agency (SES), cu responsabilitatea pentru dezvoltarea si mentinerea proprietatilor si castelelor statului pana in 2007, cand a fondat Karlsson Arkitekter. El a fost responsabil de proiectul noului Spital de Psihiatrie I Slagelse (lead consultant), Spitalul de Psihiatrie nou in Vejle DK (consultant OPP), Domiciliu pentru Ministerul Locuintei, Afacerilor Urbane si Rurale (lead consultant).
In prezent, este profesor asociat la Royal Academy of Fine Arts, Copenhaga si membru al Societatii daneze a Artistilor. Face parte din juriu la concursurile nationale de arhitectura din Danemarca.
Christian Karlsson are mai multe premii de arhitectura nationale si internationale: Architectual Award Review 2016 (Health Buildings), Premiul WAF 2016 / Finalist, Premiul WAN / Finalist, Premiul Construction Client 2016, The Danish Architecture Award Farveprisen 2016, Goldlabel Danish Green Building Counsil 2016, The Danish Light Prize 2016 / Finalist si The Danish Architecture Award Tyndpladeprisen 2009.
Forumul SHARE, cel mai amplu eveniment adresat arhitectilor, inginerilor si contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior si confortul ambiental, arhitectura peisagistica si de infrastructura, sticla in arhitectura, proiectarea structurilor si fatadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events si Ordinul Arhitectilor din Romania. Informatii despre cele 4 conferinte din cadrul forumului pot fi consultate pe pagina www.share-architects.com si www.iegis.eu, www.ielaud.ei, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro.
Biletele pot fi rezervate aici.