Evenimentele RIFF Bucuresti si Romanian Building Awards editia 2016, o intalnire exceptionala cu arhitecti renumiti, in care s-a vorbit despre cultura arhitecturii
Editia 2016 a conferintei internationale RIFF Bucuresti si Gala Romanian Building Awards organizata in avanpremiera prelegerilor RIFF au reunit peste 250 de arhitecti, designeri, utilizatori si beneficiari, lideri pe piata constructiilor, companii cu solutii pentru fatade, acoperisuri, izolatii si pardoseli, pe 31 octombrie si 1 noiembrie, la Marriott Grand Hotel. Evenimentul este considerat un program de trainning continuu pentru arhitecti, fiind organizat de asociatia ProEvent si ABplus Events, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania si prezidat de arh. Serban Tiganas, presedintele acestui for profesional.
Keynote speakerii acestui forum dedicat exemplelor recente de bune practici ale arhitecturii europene au fost arh. Maurizio Meossi, Senior Associate Zaha Hadid Architects si arh. Robert Konieczny, fondator KMK Promes, castigator al editiei 2016 al Premiului European pentru Spatiul Public Construit.
Maurizio Meossi a detinut o pozitie academica in cadrul Universita’ di Firenze si a sustinut prelegeri si jurizari in diverse universitati din Italia si SUA din 2004. In ultimii ani, Maurizio a indrumat o serie de proiecte rezidentiale la scara mare in Australia sau Mexic, imbunatatindu-si experienta in dezvoltari mixed-use si rezidentiale.
Arhitectul italian a sustinut in cadrul RIFF o prezentare a proiectului Milan Citylife si un masterclass extraordinar de provocator in jurul acestui proiect. Complexul rezidential cuprinde sapte cladiri dezvoltate in doua grupuri in jurul unei curti interioare, separate de un pietonal care conecteaza vizual ansamblul si turnul HADID, in curs de proiectare.
“Tipul de platforma creat in cadrul RIFF reprezinta o retea prin care ai sansa sa vezi proiecte foarte interesante, sa discuti idei. Este intotdeauna ocazia unei experiente diferite. Acesta este locul in care interactiunea devine un scop in sine, prin care reusim sa luam contact cu birouri locale de arhitectura si care ne da posibilitatea discutarii unor parteneriate in vederea unor proiecte commune.”, a declarant Maurizio Meossi. “Ceea ce sper este sa continuam prin a-i seduce pe oameni asa cum o faceam si sa ducem mai departe mostenirea si spiritul ei prin arhitectura”, a adaugat arhitectul vorbind despre recenta disparitie a arhitectei Zaha Hadid.
Arhitectul Robert Konieczny a fost prezent in cadrul Conferintei RIFF pentru a vorbi audientei despre unul dintre cele mai apreciate proiecte ale biroului sau - Centrul pentru dialog “Przełomy” din Piata Solidaritatii. Mai mult, acesta a dezvoltat pe parcusul unui masterclass extraordinar filozofia care sta in spatele proiectelor sale construite sau ramase la stadiul de concept, un intreg process ideatic dezvaluind o gandire dinamica a arhitecturii ca dezvoltrare conceptuala continua ce in final isi pune amprenta si devine semnatura unui architect. Acest mod propriu de a gandi transpus in discurs in cadrul masterclassului pe care arhitectul l-a tinut, are in sine un caracter motivational pentru care s-a remarcat la RIFF 2016. Proiectul sau a primit in acest an si Mentiunea de Onoare la Competitia Societatii Urbanistilor din Polonia, la sectiunea Spatiu public.
Printre invitatii cu prezentari in program s-au numarat arhitectii Giuseppe Farris, Ewa P. Porębska, Erika Katalina Pasztor, Gerard Reinmuth, Habibeh Madjdabadi, Dorin Stefan si Marian Moiceanu.
Arh. Giuseppe Farris, Speaker invitat RIFF 2016 si membru al juriului Romanian Building Awards, fondator al Studio Farris, Belgia
„M-am bucurat extraordinar sa iau parte la sesiunile juriului in cadrul Romanian Building Awards, a fost o experienta interesanta pentru ca am cunoscut oameni noi si am vazut o multime de proiecte de arhitectura in Romania. A fost o ocazie perfecta pentru a intelege mai multe despre cultura locala”, a declarat arhitectul italian Giuseppe Farris.
Pe langa prezenta sa in juriul RBA, acesta a sustinut o prezentare in cadrul RIFF 2016 despre proiectul Park Tower, finalizat in luna februarie 2015 in Antwerp (Belgia), intr-o locatie unica foarte aproape de noul Muzeu MAS, de zona portuara, raul Scheldt si centrul istoric al orasului. Pentru a realiza o conexiune cu orasul, arhitectii au decis crearea unui design care ca ii aduca pe locuitori in spatiul urban pentru a lua parte la teatrul vietii urbane. Avand o inaltime totala de 78 de metri, Park Tower este acum una dintre cele mai inalte cladiri din Antwep. Fiind localizat de-a lungul uneia dintre strazile cele mai importante ale orasului, turnul este perceput ca o poarta la intrarea in Antwerp.
Arh. Gerard Reinmuth, Speaker invitat la RIFF 2016, membru al juriului Romanian Building Awards, profesor al Universitatii de Tehnologie din Sydney, director al biroului Terroir, Australia
Acesta a fost membru al juriului in cadrul competitiei de arhitectura Romanian Building Awards si a tinut o prelegere motivationala in fata a peste 200 de studenti ai Universitatii de arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti. Aici a vorbit despre conditia arhitectului contemporan, despre contextul actual dar si despre cum tinerii arhitecti pot imbina lucrul in cadrul acestei profesii cu propriile aspiratii si perspective asupra arhitecturii. Discursul sau a oferit un “tour de force” printre proiectele biroului sau, incluzand aici si recenta aditie in Malmo. “WMU, universitate afiliata Natiunilor Unite a fost realizata in Malmo, Suedia, in colaborare cu Kim Utzon Arkitekter, cu care am castigat competitia internationala in 3 etape in 2011. Colaborarea a continuat pe parcursul tuturor etapelor proiectarii si constructiei acestei cladiri,” a declarat Gerard Reinmuth. Proiectul a primit numeroase premii: 2015 Malmo City Building Prize- Stadsbyggnadspris, 2015 Best Building in the Southern Swedish region in competitia National Swedish Architecture Award si a fost selectat in categoria Higher Education and Research la World Architecture Festival -WAF 2016.
Arh. Dorin Stefan, speaker invitat la RIFF 2016, fondator al Dorin Stefan Birou de Arhitectura, Romania
Dorin Stefan a prezentat la RIFF proiectul din cadrul competitiei pentru extinderea Muzeului National de Istorie din Bucuresti. Biroul a imaginat aceasta contributie ca pe o recuperare a goticului in arhitectura romaneasca si propune o utilizare neconventionala si provocatoare a sticlei.
“Desigur ca ar fi minunat sa nu ne oprim la cutia stupida de sticla, cum din pacate se intampla acum in special in zona de afaceri Pipera. Fascinatia pentru sticla a inceput la mine inca din anii studentiei, odata cu Villa Tugendhat desenata de Mies van der Rohe in anii 1928-30, sau cu cea cu adevarat din sticla a lui Philip Johnson din 1949. Da, gesturi culturale. Astazi sticla, prin posibilitatile tehnice pe care le ofera, este din nou o provocare. Incerc si ma incearca sticla dincolo de “doar o fereastra”. La Craiova este in santier extinderea Muzeului de arta cu un Pavilion Brancusi, “un cu(i)b” din sticla, iar in Piata Victoriei din Bucuresti avem in finalizare o fatada din sticla cu dubla curbura.”, a precizat arh. Dorin Stefan.
“Avem nevoie de intalniri cu arhitectura in care sa vorbim despre cultura arhitecturii”.
In ceea ce priveste importanta evenimentelor RIFF, in contextul mai larg descris de Romanian Building Awards, Dorin Stefan a adaugat ca “avem nevoie de intalniri cu arhitectura in care sa vorbim despre cultura arhitecturii. Arhitectura este un gest cultural care insa trebuie si cultivat. Cu cat vom cultiva mai multa arhitectura cu atat vom culege mai multa bucurie. Mediul artificial construit de care ne ocupam, cu preponderenta noi, arhitectii, ca sa nu fie doar un invelis fizic, ci si unul mental, trebuie trecut prin filtrul gandului artistic.”
Premiile Romanian Building Awards, prima competitie de proiecte care evidentiaza trio-ul creativ arhitect, constructor si beneficiar, pentru edificarea unei culturi a calitatii spatiului construit in Romania, au fost decernate pe 31 octombrie, in cadrul unei gale.
Fiind un actor important in cadrul evenimentelor conexe unite sub umbrela Romanian Building Awards, Serban Tiganas descrie o perspectiva complexa asupra scenei architecturale romanesti actuale. “Romania este o tara in care exista multa confuzie din cauza fracturii care a caracterizat acest context si pe care o stim cu totii. Desi a trecut mult timp, aproape o generatie, efectele acelei perioade nu au fost intelese si indepartate. Traim intr-o perioada in care rolul si conditia arhitectului nu a fost inteles nici de catre societate, nici de catre arhitect. A oferi premii in acest context nu este nimic nou - arhitectii dau premii arhitectilor, inginerii dau premii inginerilor, antreprenorii fac la fel, si asa mai departe. De fapt, progresul vine din integrarea tuturor acestor segmente care sunt parte din domeniul constructiilor, si acest lucru incercam sa il realizam in cadrul Romanian Building Awards si al evenimentelor satelit - sa ii aducem pe toti impreuna si sa punem bazele unui dialog.”, a precizat arh. Serban Tiganas.
Conferinta RIFF Bucuresti si Romanian Building Awards editia 2016 au adus impreuna unii dintre cei mai importanti arhitecti ai momentului la nivel mondial, oferind o perspectiva relevanta asupra practicilor contemporane de arhitectura. Problematica discutata aici este parte a unei dezbateri intr-o continua evolutie pe scena romaneasca de arhitectura, ridicand intrebari cheie si facilitand crearea si cresterea unei comunitati de profesionisti pentru care interdisciplinaritatea si dialogul sunt moduri de a dezvolta arhitectura ca practica de ordin cultural.