Expozitie "Arhitectul George Damian, o recuperare necesara": 1-6 noiembrie 2016, la Muzeul Municipiului Bucuresti
Perioada interbelica este cunoscuta cu cea mai mare varietate de orientari si cautari stilistice in spatiul arhitectural romanesc. Arhitectii au practicat, deseori, arhitecturi diferite. In Romania anilor ’20-’30 influenta culturii americane (mai ales asupra maselor si mai putin asupra intelectualitatii) era la apogeu, fiind puternic sustinuta de presa de tip tabloid (Realitatea Ilustrata, Romania Ilustrata etc) si cinematograf. O influenta a arhitecturii hispanice in acea perioada era greu de acceptat (avand in vedere si situatia din perioada razboiului civil), ramanand mai degraba idea acceptarii filierei americane in stilul aplicat, lucru greu de digerat din punct de vedere politic imediat dupa 6 septembrie 1940 si pana la momentul revolutiei. O reanalizare a momentului cultural si repunerea in drepturi a termenului de «mediterranean revival», cu acceptarea sincera a surselor de influenta, fara bagaj ideologic si politic ar fi de bun augur.
O prima ocazie si prima tentativa in acest sens este reprezentata chiar de catre proiectul cultural „Arhitectul George Damian, o recuperare necesara“, daca tinem cont ca, cel putin la nivel vizual, il putem identifica printre principalii promotori ai acestui stil arhitectural in Romania, cu realizari extraordinar de interesante.
Arhitect cu o consistenta activitate in perioada anilor 1930-1960, conform fiselor personale din fondul de dosare personale din arhiva UAR, George Damian a lucrat peste un sfert de secol in cadrul Primariei Bucuresti (fiind inclusiv, pentru o perioada, director al directiei tehnice), dar si in particular. Intre lucrarile reprezentative amintim: Imobil locuinte colective str. Brezoianu 11 (1932), Imobil locuinte colective str. Dr. Lister 1 (1933), Imobil locuinte colective str. Marin Serghescu (1941), Imobil locuinte colective B-dul Cosbuc colt cu Dimitrov (1942), Imobil locuinte colective str. Spatarului 1 (1945), Imobil locuinte colective str. Dionisie Lupu 74 (1946), Imobil locuinte colective str. Polona 21 (1946) si multe, multe altele.
In urma intrarii in posesie la finele anului 2015 a unui cufar cu aproximativ 380 de planse originale realizate de Arh. George Damian, de catre arhitectul Madalin Ghigeanu, cu sprijinul financiar al ARCUB, s-a reusit realizarea unei prime etape a unui demers recuperator extraordinar, in cadrul caruia 160 de planse originale, realizate pe diferite tipuri de hartie si aflate in diferite stadii de degradare, reprezentand aproximativ 20 de proiecte, au fost reconditionate, digitizate si documentate.
Proiectul „Arhitectul George Damian, o recuperare necesara“ aduce astfel in centrul atentiei lucrarile si personalitatea lui George Damian, care evidentieaza calitatea creativitatii sale, mai ales in contextul practicarii meseriei de arhitect in perioada comunista.
Va invitam la vernisajul expozitiei gazduita la Palatul Sutu de partenerul nostru in proiect Muzeul Municipiului Bucuresti, in data de 1 noiembrie 2016, ora 18.00, unde vor putea fi vizionate un numar de 36 de planse originale.
Expozitia va fi deschisa in perioada 1 - 6 noiembrie 2016.
Date de contact:
arh. Vlad Mitric-Ciupe
+40 723 886 644 | acsia.damian@gmail.com
Proiect cultural finantat in cadrul Programului cultural Bucuresti - Orasul in-vizibil.