Feng Shui, cateva motive pentru care nu merita ignorat
Intr-o lume materiala, in care multi inca mai cred ca un obiect este pur si simplu o prezenta fizica, indiferent unde il asezi, iar o constructie are de-a face exclusiv cu acte si materiale de constructie, Feng Shui este adesea expediat cu un bobarnac in tabara superstitiilor. Si totusi, iata cateva motive pentru care multi arhitecti, constructori, decoratori si savanti nu isi mai permit sa nu ia in seama princpiile acestei vechi filozofii (numita de chinezi si arta, si stil de viata) asiatice.
Ghidandu-se doar dupa bunul simt si dupa observatii empirice, intr-un mediu cultural care le-a permis abordarea fara prejudecati a naturii inconjuratoare, beneficiind in egala masura de faptul ca aveau bunul obicei de a-si nota observatiile personale, chinezii au pus inca de mii de ani bazele acestui sistem analitic al lumii numit Feng Shui (citit aproximativ Fang Şoi). Abia recent studiile popoarelor occidentale au inceput sa confirme stiintific lucruri pe care chinezii le remarcasera de mii de ani, studiind doar efectele.
A fost confirmata prezenta curentilor telurici si a frecventelor energetice care pot tulbura confortul unei zone locuibile. Aparaturi sofisiticate arata, de data aceasta cu ajutorul tehnologiei, ca sanatatea oamenilor din locurile supuse influentelor negative este afectata. Da, ne inconjoara o serie de energii subtile si imperceptibile fizic, asa cum ne inconjoara frecvente ale sunetului pe care nu le auzim sau radiatii ale luminii a caror culoare ochiul uman nu este capabil s-o inregistreze. Dar chiar daca nu vedem lucruri, nu le auzim, nu le pipaim si nu le mirosim, aceasta nu inseamna ca ele nu exista.
Indoindu-se de efectul “semnificativ” pe care l-ar putea avea asupra vietii lor pozitionarea a cinci brazi in fata sau in spatele casei, de eficienta adevarata a clopoteilor de vant sau razand de broasca de bronz cu moneda in gura care arata ca un veritabil kitch, scepticii in materie de Feng Shui par sa aiba dreptate. Dar iata replica unui maestru al artei Feng Shui, Lam Kam Chuen, intr-una din cartile sale: “Vantul si Apa sunt prezente, indiferent daca te increzi in ele sau nu, asa cum sunt prezenti atomii de oxigen si hidrogen. Nu cunoastem secretele graului, ale focului si ale electricitatii si totusi facem si mancam paine; nu lasa ca ignoranta ta cu privire la Feng Shui sa te priveze de beneficiile tale”.
La drept vorbind, cineva care urmeaza un sfat sau cumpara doi caini Fu si asteapta sa i se intample o minune divina nu pare sa aiba mare success in demersurile sale. Sfaturile “practice” date de unul si altul in materie de Feng Shui, iar aceasta de cand a fost adus in lumea occidentala si vandut in toate chipurile, sunt vinovate de caderea in desuetitudine a acestui sistem de gandire. Se fac multe confuzii si se asteapta prea multe lucruri de la niste mutari banale, in conditiile in care in stilul de viata al individului nu se fac schimbari.
A se remarca, in primul rand, ca a va pune increderea in mainile unui autor care nu a practicat cei douazeci de ani sub indrumarea unui maestru (asa cum cere arta Feng Shui) va expune unor confuzii destul de mari. O serie dintre practicantii Feng Shui se contrazic, unii vor doar sa vanda obiecte decorative si talismane aducatoare de noroc, carti sau oracole care au mai mult de-a face cu horoscoapele si ghicitul decat cu arta, stiinta sau filosofia. De altminteri, si in China de acum mii de ani exista un Feng Shui destinat clasei de jos, rudimentar si accesibil, si un altul destinat carturarilor si nobililor.
Daca insa vreti sa cunoasteti principiile mai profunde ale acestei arte, sa descoperiti o alta cultura si sa invatati mai multe, cautati introduceri si recomandari semnate de maestri cunoscuti. Nu uitati ca traditia cere ca acestia sa aiba douazeci de ani de practica langa un maestru, sa stie sa citeasca un Luo Pan (acea busola complicata, cu opt laturi). Si, daca aveti putine sanse sa intalniti unul adevarat la noi in tara, cautati carti, ghidandu-va dupa principiul ca pana si acestea va vor inspira un echilibru si o grija aparte pentru detalii, simplitate si frumusete.
In ultima instanta, fie si numai faptul ca o serie de persoane obisnuite cred ca “este ceva acolo” l-ar putea face pe decoratorul sau arhitectul exclusivist sa se aplece mai mult asupra filozofiei si principiilor Feng Shui. Macar pentru a-si multumi clientul. Va descoperi ca stia deja de la profesorii sai, din facultate si din carti, o serie de lucruri din cele cunoscute de chinezi in urma cu mii de ani (unii invata inca de la facultate sa ia in seama principii si similaritati cu aceasta arta, dar unii nu au apucat deschiderea catre anumite perspective orientale).