Imobil de locuinte cu fatadele alcatuite din mii de bucati de mozaic
Imobilul de locuinte colective Gokturk 118, cuprinzand 32 de apartamente si spatii comerciale isi face loc printre cladirile existente in cartierul rezidential Eyup din Istambul. Compozitia volumetrica a noii constructii cuprinde o intersectie de doua prisme puse in evidenta cu ajutorul anvelopantei din mozaic si tencuiala decorativa.
Creatie a echipei de arhitecti CM Mimarlik cladirea este perceputa ca o extensie a fronturilor stradale existente. Jucandu-se cu inaltimile celor doua volume, unul ajungand pana la 12.5m si celalalt pana la 15.50, arhitectii au dorit sa creeze un accent in interiorul insulei urbane. Terenul pe care a fost construit imobilul este in panta ceea ce a permis organizarea interioara a nivelurilor la cote diferite, obtinandu-se o diversitate a spatiilor si apartamentelor.
Planimetria interioara a urmarit dispunerea incaperilor precum zona de zi, dormitoarele, birourile si bucatariile sa urmeze linia aceleeasi fatade. Evident ca functiunea spatiului respectiv dicteaza si golurile din fatada necesare pentru un iluminat natural optim. Pentru a rezolva problemele estetice generate de astfel de goluri diferite arhitectii au propus utilizarea unui modul avand aceeasi latime si inaltimi diferite. Pe fatada acest lucru este mascat si de o serie de profilaturi verticale de culoare alba ce impun un ritm egal cu latimea ferestrelor, astfel ca luata in ansamblu ea capata un aspect unitar.
Pentru a pune in valoare jocul volumelor si tratarea diferita a fatadelor in functie de frontul stradal pe care il acceseaza, arhitectii au cerut finisarea acestora cu mozaic din sticla, de culoare albastru si grena. Texturile si culorile diferite sunt puse in valoare cu ajutorul unei simple tencuieli decorative albe, care ofera fundalul pentru restul elementelor. Arhitectii au ales acest material pentru ca astfel fatadele nu ar avea nevoie de lucrari speciale de intretinere, se curata singur si fiind din sticla intra in categoria materialelor durabile. Textura si culorile reusesc sa imprime cladirii un aspect elegant, amintind de decorurile elaborate care se regasesc in multe din interioarele arabe.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa