O casa cu pereti din roca vulcanica si fibre de cactus
In Italia, o firma de arhitectura s-a gandit sa foloseasca materiale locale, precum roca vulcanica si fibrele de la cactusi, pentru a crea o casa eficienta, ce respecta mediul inconjurator. Echipa de la 0-co2 Architettura Sostenibile, condusa de Bart Conterio, a proiectat casa G-M astfel incat formele volumetrice sa se potriveasca cu peisajul mediteranean local. Casa eficienta energetic pune in evidenta ideea unei „arhitecturi fara arhitecti”.
Locuinta G-M este amplasata in zona de coasta a Marii Mediterane, iar culorile neutre, simple se potrivesc de minune cu peisajul maritim si soarele stralucitor. Peretii exteriori au fost realizati din roca vulcanica, de provenienta locala. Panourile din pluta asigura izolarea interioarelor in vreme ce finisajul exterior a fost realizat dintr-o tencuiala grosiera facuta cu fibre de cactus. Aspectul rugos al acesteia pune in valoare volumele si le protejeaza de razele puternice ale soarelui.
Pentru amenjarea si decorarea spatiilor interioare au fost folosite materiale reciclate, naturale, evitandu-se pe cat posibil „aditivii, rasinile si vopselurile cu solventi”.
Pentru a face ca locuinta sa fie eficienta energetic, pe langa materialele naturale, arhitectii au tinut cont de orientarea incaperilor fata de punctele cardinale si de directia vanturilor dominante. Ferestrele si terasa au fost astfel pozitionate incat sa asigure lumina si ventilare naturala incaperilor fara a conduce la o supra-incalzire a acestora pe parcursul zilelor de vara. Peretii masivi pemit acumularea caldurii provenita de la soare si degajarea ei treptata pe timpul noptii, astfel ca interioarele beneficiaza de o temperatura constanta si placuta. Vara acesti pereti din roca vulcanica mentin interioarele racoroase, in vreme ce iarna casa este incalzita pasiv cu ajutorul soarelui ce intra nestingherit prin ferestre. Energia solara captata de panourile amplasate pe acoperis este suficienta pentru a alimenta intreaga locuinta. A fost prevazut si un boiler pe biomasa, precum si un sistem de reciclare a apei de ploaie si a apei menajere.
Locuinta G-M a fost conceputa din punct de vedere estetic cu forme si volume potrivite reliefului din zona, astfel incat sa para ca este acolo de cand lumea. Constructia urmareste sa „asigure legatura intre caracteristicile tehnologice si cele de tipologie cu elementele specifice locului, folosirea energiei din surse regenerabile, precum si redescoperirea vechilor tehnici de construire specifice zonei”.