O casă din secolul trecut adusă în actualitate
Aceasta locuinta construita la jumatatea secolului trecut de catre arhitectii Alison si Peter Smithson, adepti ai curentului brutalist, a fost supusa unor lucrari ample de renovare si modernizare de catre echipa londoneza Coppin Dockray. Purtand numele Ansty Plum, casa este amplasata intr-un mic satuc din Wiltshire, Anglia. A fost construita in anul 1962 si cativa ani mai tarziu i s-a adaugat o extindere. Acum sase ani, Sandra Coppin si sotul ei au cumparat aceasta proprietate si, cum prezenta numeroase probleme si semne de deteriorare, au luat decizia sa o renoveze astfel incat sa aiba un aspect modern si sa poata fi folosita atat iarna, cat si vara.
„Aceste cladiri au fost construite intr-o perioada in care pretul energiei era scazut si impactul consumului de combustibili fosili asupra mediului inconjurator nu era bine inteles”, declarau arhitectii.
Interventiile asupra imobilului au vizat consolidarea structurii pentru a-i imbunatati stabilitatea, adaugarea unor straturi considerabile de termoizolatie, schimbarea vitrajelor cu unele duble si termoizolante, instalarea unui sistem de incalzire centralizat si refacerea integrala a finisajelor.
„Lucrarile de reparatii si imbunatatirile aduse au condus la reducerea cu 80% a consumului de energie. Rezultatul obtinut este o casa a carei alura este din nou pusa in valoare, iar casa poate fi locuita confortabil pe tot parcursul anului”.
Volumul casei este pus in evidenta prin acoperisul inclinat, realizat pe o structura din lemn de pin Douglas, care urmareste panta versantului si insereaza placut casa in peisaj. Zona noua consta intr-un mic garaj si un birou realizat in piatra si beton, care aduce o nota de contemporaneitate casei prin materialele folosite.
La interior locuinta este organizata in jurul unei zone de zi deschisa, care serveste si ca zona de primire odata ce ai pasit pragul. Bucataria a fost complet refacuta, cu mobilier din lemn masiv si blaturi din otel-inox. La nivelul parterului s-a reorganizat spatiul pentru a crea o zona de baie cu dus, al carei vitraj integral se deschide spre gradina.
Unde s-a putut, arhitectii au incercat sa reinterpreteze detaliile originale lucrate in zinc, piatra sau lemn de catre echipa Smithson, urmarind sa „pastreze spiritul cladirii fara sa-i compromita functionalitatea”.
Va invitam sa revedeti in continuare un alt exemplu despre cum poti aduce o casa veche in pas cu timpurile, atat din punctul de vedere al designului, cat si al nivelului de confort. Locuinta tip bungalou construita in anii ’60 a fost transformata de echipa de proiectare Bijl Architects din Sydney intr-o cladire cu aspect modern si interioare luminoase cu ajutorul unei anvelopante din zeci de baghete verticale din lemn masiv, care actioneaza asemeni unor parasolare, protejand interioarele de soare si de privirile indiscrete ale trecatorilor: Un vechi bungalou readus în pas cu timpurile