O casă în mijlocul naturii
Locuinta cu doua etaje amplasata pe malurile lacului Gate din Canada ofera familiei perspective spectaculoase cu natura inconjuratoare. Casa a fost proiectata de arhitectul Ric Joseph Tremblay de la Boom Town astfel incat volumul sa se insereze cu usurinta printre copaci, iar materialele folosite sa fie cat mai naturale pentru a pastra la nivel conceptual legatura cu mediul inconjurator.
Volumetria casei urmareste relieful denivelat al terenului si reduce impactul negativ asupra acestuia prin corelarea formelor cu topografia sitului. Nivelul inferior al casei gazduieste zona de zi, cu un living generos, o bucatarie deschisa si un un loc de luat masa. De la acest nivel, prin intermediul vitrajelor mobile se poate iesi pe o terasa amenajata astfel incat sa aiba vedere spre lac. Perspectivele cele mai impresionante sunt oferite in schimb de terasa amenajata langa dormitorul matrimonial amplasata un etaj mai sus si beneficiind de o deschidere mai ampla. Etajul este destinat zonei de noapte in care se regasesc dormitoarele fiecare cu dressing si baie proprie.
Interioarele sunt decorate minimal, punandu-se accentul pe aceleasi materiale naturale precum lemnul masiv si piatra. Suprafetele sunt uni, accentele realizandu-se cu ajutorul texturilor si al culorilor din obiectele de mobilier.
La exterior, volumul casei a fost pus in valoare prin folosirea suprafetelor de piatra in combinatie cu cele placate cu lemn de cedru. Ambele materiale sunt de provenienta locala, iar paleta cromatica se regaseste in elementele vegetale ce inconjura casa. Pentru a obtine un design modern, cu linii simple si detalii interesante, arhitectul a adaugat insertii din metal si suprafete mari din sticla.
Acoperisul casei are stresini ample si coboara pe laterale pentru a asigura protectie teraselor si vitrajelor in anotimpul rece. Pentru asigurarea unui climat interior placut anvelopanta locuintei a fost foarte bine izolata, iar tamplaria si geamurile au fost alese pentru a face fata conditiilor de mediu, in ciuda suprafetelor mari pe care le ocupa.
Avand in vedere cadrul natural in care a fost construita, suprafetele vitrate generoase asigura acea legatura directa cu natura, estompand barierele dintre spatiile interioare si cele exterioare.
Vezi un al exemplu de de armonie între arhitectură și natură, o casă printre copaci. Arhitecţii de la biroul mexican Grupo Arquitectura au dorit sa creeze un spaţiu inspirat de conceptul traiului în comuniune cu natura, având in acelasi timp grija ca forma arhitecturală aleasă să se regasească în estetica contemporană şi să includă o serie de tehnologii şi materiale durabile.