O casă smart din China care se transformă în funcție de necesități, construită cu tehnologie open-source
In casa Baitasi, proiectata de arhitectii de la Dot Architects, un spatiu se transforma din dormitor in birou, sau invers, in doi timpi si trei miscari, cu ajutorul unui sistem de pereti glisanti si de mobilier pliabil.
„Granita dintre locuinta si societate este estompata de avantul economiei colaborative, al nomazilor digitali si al tehnologiei. Vietile noastre sunt fragmentate si nu pot fi adaptate la o configuratie fixa. Casa viitorului ar trebui sa reprezinte stilul de viata al tinerilor, care penduleaza cu usurinta intre serviciu si casa”, argumenteaza arhitectii.
Proiectul lor a constat practic in reamenajarea unei structuri preexistente de 30 de metri patrati si in construirea unei anexe in curtea adiacenta. La casa principala, au fost inlaturate acoperisul vechi si elementele de compartimentare originale. Cu ajutorul noului sistem de compartimentare si al paturilor pliabile pot fi create trei dormitoare sau, in functie de necesitati, intreg spatiul interior poate fi transformat intr-un birou de tip open space.
Unitatile mobile pe sine sunt controlate prin intermediul unui televizor inteligent, la fel ca sistemul de iluminat, jaluzelele, sistemul de securitate si electrocasnicele.
“Comparativ cu multe alte structuri futuriste, aceasta casa de dimeniuni reduse nu arata deloc futurist la prima vedere”, spun arhitectii. Potrivit acestora, aspectul sau modest ascunde insa un interior adaptabil la nevoile utilizatorilor care ne ofera o idee despre cum ar putea arata viitorul.
Anexa, care cuprinde o baie si o bucatarie, a fost construita cu ajutorul platformei online de arhitectura open-source WikiHouse, de pe care oricine poate descarca sabloane pe baza carora poate construi cladiri din piese din lemn care se imbina intre ele. Aceasta tehnica le-a permis arhitectilor sa lucreze fara sa perturbe prea mult viata cotidiana din cartierul istoric aglomerat al capitalei chineze.
Foto: Wu Qingshan