Aceasta casa din lemn construita in Helsinki de arhitectul finlandez Tuomas Siitonen se remarca printr-o organizare functionala a planurilor astfel incat sa permita traiul sub acelasi acoperis a membrilor familiei, apartinand mai multor generatii, oferindu-le in acelasi timp spatii personalizate si adaptate nevoilor fiecaruia.
Pe masura ce generatia Baby Boomers din Finlanda imbatraneste si avand in vedere lipsa infrastructurii destinate varstnicilor, devine din ce in ce mai atractiva ideea realizarii unor locuinte adaptate pentru mai multe generatii. In acest fel persoanele in varsta beneficiaza de atentia si grija copiilor in timp ce nepotii pot fi lasati in grija bunicilor, mai degraba decat in centrele de tip „after-school”. La final toata lumea are de castigat.
Construita pe un teren in panta, in gradina din spatele casei parintilor, noua cladire gazduieste doua apartamente separate - unul pentru familia copiilor compusa din patru persoane si altul pentru bunica acestora. La nivelul parterului arhitectul a amenjat spatiul destinat bunicii, in timp ce cele doua etaje au revenit ca spatiu nepotilor. „Tema cerea crearea unei case deosebite, care sa respecte mediul inconjurator, care sa includa un apartament separat pentru bunica si care ulterior sa poata fi folosit de unul dintre copii”, declara arhitectul.
Forma noii constructii urmareste sa se incadreze in limitele impuse de teren, invaluind pe laterale gradina pe care o imparte cu casa existenta a parintilor, respectand nevoia de intimitate a fiecarei familii, dar in acelasi timp mentinand si o minima legatura cu aceasta.
Pe cealalta parte, cladirea prezinta o fatada inchisa care asigura protectia fata de strada din apropiere si traseul de cale ferata. In acelasi timp, datorita inaltimii volumului, spatiile interioare beneficiaza de vederi panoramice de la ultimul nivel si din balcon. „Terenul are o orientare spre nord a versantului, astfel ca am dorit sa construiesc ceva care se ridica pentru a oferi lumina si perspective interesante”, declara Tuomas Siitonen. Casa se deschide spre gradina, realizand o mica deviere care urmareste panta versantului, astfel ca terasele sunt protejate si flancheaza gradina, estompand granita dintre spatiile interioare si zona cu vegetatie.
La exterior sipcile din lemn de larice acopera in intregime volumul. Odata cu trecerea timpului acestea vor prinde patina, colorandu-se in nuante de gri astfel ca noua constructie isi va pierde din masivitate, estompandu-se printre trunchiurile copacilor.
La parter, pe langa apartamentul separat al bunicii, s-a realizat o zona tehnica si o sauna. La etaj a fost amenajata o zona de zi deschisa, care contine bucataria, un loc de luat masa si un spatiu pentru relaxare. Separata cu ajutorul camerei ce gazduieste baia, zona de noapte se gaseste pe latura din spate a casei care contine doua dormitoare. Ferestre generoase se deschid catre terasa cocotata la nivelul coronamentului copacilor. Aici a fost amenajata o zona de relaxare de care familia se poate bucura si in perioadele mai racoroase datorita semineului cu dubla deschidere, ce deserveste atat zona livingului, cat si pe cea a terasei. O alta scara face legatura cu o platforma intermediara, un mezanin amenajat si mai departe spre al doilea nivel, care contine dormitorul matrimonial.
Cerintele beneficiarului impuneau crearea unei locuinte eficiente energetic, a carei constructie sa respecte mediul inconjurator. Drept urmare, materialul de constructie predominant a fost lemnul, iar incalzirea imobilului se face cu ajutorul unei pompe de caldura. S-a luat in considerare ca pe viitor sa se poata monta panouri solare pe acoperisul orientat spre sud, astfel incat sa se suplimenteze necesarul de energie din surse regenerabile.
Mai multe informatii gasiti pe www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa