Un zgârie-nori octogonal
Un zgârie-nori cu siluetă octogonală urmează să fie construit în oraşul chinez Nanjing.
Proiectat de biroul german Büro Ole Scheeren, Nanjing Nexus, care va fi ridicat pe malul fluviului Yangtze, în cartierul financiar al oraşului, se înscrie în tipologia” clădirilor super înalte”, adică acele clădiri cu o înălţime de peste 300 de metri, măsurând 350 de metri.
Proiectul a câştigat o competiţie internaţională lansată de autorităţile chineze, juriul apreciind “calităţile sale pentru crearea unui viitor reper al oraşului mijlocind o relaţie între cultura locală, peisaj şi râu”, se arată într-un comunicat de presă.
Vitrajele în formă de diamant de pe cele opt faţade concave ale clădirii sunt întrerupte de deschideri vaste, pe care arhitecţii le numesc “ferestre urbane”. Aceste deschideri vor funcţiona ca balcoane şi vor fi definite de o abundenţă botanică, în spiritul grădinilor şi pavilioanelor tipice pentru provincia Jiangsu.
Arhitecţii au optat pentru această formă a faţadelor şi a ferestrelor din dorinţa de a îmbunătăţi performanţa energetică a clădirii, dar şi rezistenţa sa la vânt. Vizual, este creat un efect de luciu tremurător aidoma suprafaţei fluviului.
Clădirea va cuprinde 150.000 de metri pătraţi de spaţii pentru birouri, un hotel cu o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, care va ocupa etajele superioare, şi 5.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale. Pe acoperiş, la 350 de metri deasupra oraşului, va fi amenajat un spaţiu public care va include o terasă, o piscină şi un restaurant.
"Nanjing Nexus este o clădire care explorează modul în care arhitectura contemporană poate absorbi – şi chiar amplifica – contexul şi sensul istoric fuzionând calităţile trecutului cu cerinţele unui spaţiu de lucru orientat spre viitor”, explică arhitecţii.
Istoria zgârie-norilor începe cu mai bine de 120 de ani în urmă, însă acest timp de construcţie a intrat într-o nouă fază de inovaţie şi de accelerare la sfârşitul anilor 1960, se precizează pe site-ul Consiliului pentru Clădiri Înalte şi Habitat Uman (CTBUH).
Asociaţia înfiinţată în 1969 "pentru a îmbrăţişa şi interpreta schimbările rapide privind designul şi ingineria clădirilor înalte" a întocmit o listă cu zgârie-norii care au reprezentat un punct de referinţă în dezvoltarea tipologiei în ultimele cinci decenii. Vă invităm să descoperiţi 50 de zgârie-nori remarcabili din ultimii 50 de ani
Recent a fost finalizat, în New York, cel mai subţire zgârie-nori din lume. Numit 111 West 57th Street, dar cunoscut şi ca Steinway Tower, turnul proiectat de biroul newyorkez SHoP Architects are o înălţime ameţitoare de 435 de metri, ceea ce-l face şi una dintre cele mai înalte clădiri din emisfera vestică, şi o lăţime de numai 17,5 metri: A fost construit cel mai subţire zgârie-nori din lume