Sertare noi pentru mobilierul tau
Poate ai o piesa de mobilier care nu a fost prevazuta initial cu sertare si ti-ai dori sa adaugi unele. Poate piesa respective avea deja niste sertare, dar ai vrea sa mai adaugi cateva. Sau poate sertarele vechi s-au stricat, sistemul glisant nu mai aluneca, lemnul sau placajul s-au umflat, ai nevoie de o organizare mai eficienta…
Chiar si cei care sunt obisnuiti sa-si faca singuri acasa diverse piese de mobilier vor fi de acord ca sertarele si sistemul de glisare si inchidere ale acestora reprezinta partea cea mai complicata din executia mobilierului. De aceea, multi dintre cei care bricoleaza mici obiecte pentru casa nici macar nu iau in calcul construirea unor sertare. Totusi beneficiile lor sunt multe: astfel se obtine un spatiu suplimentar de depozitare si organizare; se ascund vederii cele mai diverse obiecte care trebuie depozitate; se obtine un aspect mult mai curat, elegant si finit al mobilei;
Unde poti pune sertare noi
- Intr-un dulap deschis, care sa poata fi inchis cu aceasta ocazie.
- Intr-un dulap inchis, care sa poata fi astfel folosit mai eficient: usa poate fi pastrata fara nici o problema.
- Sub blatul unei mese, pentru a crea un spatiu de depozitare la indemana pentru unelte, tacamuri etc.
- Intr-o biblioteca in care se doreste crearea unor spatii inchise
Construire si sisteme de glisare: un sertar nu este mai mult decat o cutie dreptunghiulara, aparent simplu de bricolat. Imbinata prin incleiere, cuie, sau pe sistem nut si felder, tot cu incleiere, aceasta cutie mai are insa nevoie de cateva lucruri pana la a deveni un sertar eficient: maner, uneori santuri pe parti pentru a aluneca pe o stinghie din interiorul dulapului, o acoperire care va ramane la vedere de dimensiuni speciale sau cu un finisaj aparte (vopsire, lacuire, autocolant etc.).
Varianta cea mai simpla de sertar este intr-adevar sa folositi un obiect de forma unei cutii prevazuta la exterior un maner. E suficient ca spatiul dintr-un dulap sau o biblioteca sa fie doar un pic mai mare decat cutia de lemn astfel formata. Intr-o biblioteca, de exemplu, se pot folosi pe post de sertare si niste simple cosuri de rachita sau chiar din material textil, pe dimensiunile spatiului in care vor fi introduse. Important este sa poata fi trase spre exterior.
Daca se doreste un sistem cu glisare, una dintre cele mai simple variante si mai comune pe piata (usor de gasit si ieftine, in egala masura) o reprezinta sistemul din imagine.
Dupa ce se masora spatiul aferent, in asa fel incat sa se poata face un sertar pe dimensiuni potrivite, se cumpara si cele patru sine, de lungime adecvata. Doua se fixeaza pe sertar si doua pe interiorul dulapului, cu atentie insa si dupa masuratori repetate, pentru ca partea exterioara va fi decalata, si poate aparea o problema la inchiderea ermetica sau daca e vorba de mai multe sertare puse unul sub altul.
In variantele cele mai complexe, exista sisteme care permit chiar rotirea sertarului in jurul unui ax. Sau forme inedite exterioare, cu cerinte specifice de design.
Pentru mobilierul la care se doreste un aspect unitar, elegant, nu e nevoie, insa, sa faci totul singur acasa. Mult mai bine este ca, in aceste cazuri, sa se apeleze la un profesionist. Exista firme specializate chiar pe acest domeniu, fabricand doar sertare si care lucreaza in general cu producatorii de mobilier, dar pot executa sertare si la comanda, pentru firme mici sau persoane fizice.