Sfaturi pentru grădina de la cel mai celebru peisagist englez - partea a 2-a
Daca acum cateva saptamani ti-am vorbit despre ideile si modurile de amenajare ale lui Lancelot Brown, celebrul peisagist englez cu peste 170 de gradini englezesti in portofoliu, astazi iti vom arata trei proiecte direct influentate de stilul sau de amenajare: gradina istorica, gradina comunitara si gradina contemporana. Iar daca te-ai decis sa introduci elemente brown-iene in gradina ta vara asta, poti reciti sfaturile prezentate in partea 1 si te poti inspira din proiectele gradinilor de mai jos.
Gradina istorica
Se numeste asa datorita influentei pe care ideile lui Brown au generat-o asupra gradinilor celebre si des mentionate in istoria si cultura engleza. Spre exemplu, gradina scriitoarei Jane Austen. Inainte ca aceasta sa scrie celebrul roman “Mandrie si prejudecata”, a vizitat Casa Chatsworth ale carei gradini fusesera proiectate de Brown. Ulterior, scriitoarea a folosit modelul gradinii ca sursa de inspiratie pentru gradina domnului Darcy din “Mandrie si prejudecata.” Anumite pasaje din carte chiar descriu trasaturile caracteristice unei gradini Brown-iene, in special aspectul ca de peisaj salbatic.
Gradina comunitara in stil ‘midcentury modern’
Daca te gandesti la stilul de amenajari interioare midcentury modern, ai putea deduce ca o gradina in acelasi stil inseamna eleganta si minimalism. Ei bine, nu si in cazul gradinilor comunitare din cartierul Templemere al orasului englez Weybridge. Gradinile au fost amenajate in anul 1963, de catre arhitectul Eric Lyons. Proiectul are multe lucruri in comun cu proiectele lui Lancelot Brown, imprumutand mai ales existenta unor diferite puncte de interes, care capteaza atentia in orice directie ai privi. Mai mult, potecile sunt ascunse in spatele tufisurilor.
Gradinile comunitare Templemere au o lista stricta de plante pe care le pot include, si se remarca lipsa florilor. Probabil ca designerii vedeau plantele ca niste elemente sculpturale, utilizate pentru a oferi o amenajare geometrica gradinilor.
Gradina contemporana
Gradina contemporana de la resedinta Scampston Hall din North Yorkshire este amplasata in mijlocul unui parc de 32 ha proiectat de Brown. Gradina a fost creata in 1999 de catre horticultorul olandez Piet Oudolf, un pionier al miscarii peisagiste New Perennial Movement.
Dintre trasaturile New Perennial Movement amintim folosirea predominanta a plantelor erbacee, in special a celor perene. Acest stil de amenajare se potriveste in special in gradinile mari, iar efectul final ne aminteste inca o data de preferinta pentru peisajele salbatice a lui Lancelot Brown. Gradina resedintei Scampston include si o fantana arteziana, care devine un punct de interes si da dinamicitate amenajarii.