Soluții inteligente pentru economisirea spațiului într-o garsonieră
Stim cu totii ca majoritatea garsonierelor nu sunt cele mai spatioase locuinte - daca locuiesti singur, te poti adapta mai usor, dar daca in garsoniera locuiesc doua (sau chiar mai multe) persoane, adaptarea la un spatiu mic este o adevarata problema.
Indiferent ca locuiesti de unul singur sau nu, in chirie sau nu, iti prezentam cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti organizezi nu doar mai bine, ci si mai eficient spatiul garsonierei.
Opteaza pentru 2 in 1
Poti opta pentru mai multe lucruri care sa te ajute sa economisesti spatiu avand utilizari multiple, insa in acest caz ne referim la mobilier: orice piesa de mobilier care nu este multifunctionala iti iroseste spatiul. O masa lunga poate servi drept birou, iar o noptiera trebuie sa iti furnizeze suficient spatiu de depozitare; ca sa nu mai vorbim de celebrele canapele extensibile, un clasic al garsonierelor din Romania – si pe buna dreptate.
Exista insa si solutii mai ample: de exemplu, poti opta pentru ansambluri de mobilier modulabil pe care le poti desface si strange in asa fel incat sa obtii o zonificare optima pentru nevoile tale. Gandeste-te ca dispui de o singura incapere care iti serveste atat ca living, cat si ca loc de luat masa si dormitor. Prima varianta de mai jos, de exemplu, iti propune un set de mobilier unde ai asigurat o zona de lucru si o canapea pe care o poti extinde pentru a crea o zona de conversatie, iar sub ea se afla taburete cu depozitare.
Creeaza un plan pentru depozitare si urmareste-l
In caz ca nu ai crescut intr-o garsoniera, poate fi destul de dificil sa-ti inghesui intreaga viata intre peretii unei singure incaperi. Ar trebui sa eviti sa arunci toate vechiturile intr-un sertar, deci planuieste dinainte unde iti vei depozita vasele de bucatarie pe care nu le folosesti prea des sau paltoanele. Unii dintre expertii in amenajari recomanda sa te descotorosesti lucrurile care nu-si gasesc locul sau de pe cele pe care nu le-ai mai folosit de un an de zile. Realist vorbind, aceasta nu este o solutie pentru toata lumea, dar ideea principala este ca ar trebui sa renunti la ce nu iti este util.
Amplaseaza-ti o platforma
Cand suprafata nu este suficienta, avem adesea tendinta sa ne concentram doar asupra pardoselii si sa ignoram complet suprafetele peretilor. Daca ai tavanul la inaltime (3.5 - 4 m), te poti considera norocos deoarece poti opta pentru o amenajare tip loft, cu o platforma pe care iti poti amplasa zona de dormit, zona de lucru sau pur si simplu o zona extra de depozitare. Platformele pot fi montate pe suprafata peretelui sau pot fi ca o piesa de mobilier distincta. Mai jos, poti vedea cum un cuplu din Portland s-a folosit de o platforma pentru a introduce un dulap si spatii suplimentare de depozitare sub o zona de relaxare si de lucru. In a doua poza, o platforma din lemn ridica patul deasupra locului de luat masa.
Adauga elemente de compartimentare
Ai decat o singura incapere, cum o imparti in mai multe? Te folosesti de elemente de compartimentare. Acestea se prezinta intr-o gama larga de optiuni, in diverse forme si materiale: paravane, tablii de pat care au de partea cealalta rafturi pentru carti sau decoratiuni sau chiar draperii. Lipsa intimitatii ajunge, mai devreme sau mai tarziu, sa fie o problema in garsoniere, deci poti preveni acest lucru folosind o sugestie care da si un plus de interes amenajarii.
Nu uita de oglinzi
Oglinzile sunt magice cand vine vorba despre abilitatea lor de a imbunatatii aspectul unei camere mici. Cu cat ai mai multe suprafete reflectorizante, cu atat garsoniera ta va parea mai mare. Este vorba despre un truc optic care da iluzia unui spatiu mai amplu, cand, de fapt, privesti doar la o repetitie a spatiului deja existent. Vezi, de exemplu, mai jos efectul oglinzii rezemate de perete: pare ca living-ul se continua trecand de perete. Desigur, ajuta aici si patul ridicat pe platforma si albul care mareste din punct de vedere vizual.