Transformarea unei garsoniere: de la înghesuit la spaţios şi confortabil
Acest mic apartament studio din Greenwich Village, New York, a fost amenajat de proprietar, Shell Azar, cu ajutorul arhitectului James Vira, ca locuinta si spatiu de lucru. Daca parcurgeti imaginile inainte de inceputul lucrarilor veti recunoaste problemele clasice pe care le au garsonierele: spatii mici, inghesuite in care doar printr-un miracol reusim sa bagam toate lucrurile de care avem nevoie. Transformarile pe care le-a gandit impreuna cu arhitectul au urmarit sa eficientizeze spatiul destinat fiecarei functiuni si sa separe zona de zi de zona de noapte.
Primul lucru pe care il remarci atunci cand intri in apartament este cat de aerisit si spatios pare totul. Au fost create multe spatii de depozitare, mascate in mobilierul incastrat sau pozitionate la vedere, dar fara sa deranjeze vizual astfel ca lucrurile si-au gasit fiecare locul iar incaperea este ordonata. Chiar si spatiul de dormit este mascat, retras la inaltime deasupra holului. Aceasta solutie a fost posibila datorita inaltimii mai ample a tavanului. Prin inserarea unei scari in lungul peretelui se poate ajunge cu usurinta in supanta astfel creata unde Shell are acum un pat dublu, foarte confortabil.
Apartamentul este luminos si pentru ca are doua vitraje generoase, care fac trecerea spre terasa astfel ca zona de zi se poate extinde la exterior beneficiind de mai mult spatiu.
Odata cu noile recompartimentari Shell are o bucatarie functionala si un spatiu separat destinat biroului. Zona de zi lucreaza acum ca un tot-unitar, mobilierul de bucatarie actionand ca un element de legatura, o insula, intre zona de preparare si spatiul de discutii. Prietenii care au venit la petrecerea de inaugurare a „noului” apartament au ramas impresionati de transformari, catalogand designul ca fiind „nordic sic”.
Atmosfera primitoare este obtinuta si cu ajutorul paletei restranse de materiale. Fundalul alb al peretilor amplifica lumina si senzatia de spatialitate, iar lemnul aduce textura si caldura interiorului. S-a investit in modernizarea aspectului baii, optand pentru pereti placati cu marmura si in blatul de lucru din bucatarie, care este din Corian. Desi s-a inteles foarte bine cu arhitectul, reusind sa ii transpuna in realitate ideile, Shell recunoaste ca a trebuit sa fie atenta cu firma de constructii care a executat lucrarile in incercarea de a anticipa eventualele probleme si pentru a se asigura ca se foloseau materialele prevazute in proiect.
Mai multe informatii gasiti la www.apartmenttherapy.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa