Spatii de lucru amenajate cu materiale refolosite si obiecte mai vechi
In aceasta toamna in orasul Shanghai s-a inaugurat primul spatiu de lucru comun WeWork, iar interioarele sunt un adevarat spectacol de forme, texturi si culoare. Amplasat in cartierul central Jing’An deasupra restaurantului Hunter Gatherer, noul spatiu are un design in care sunt inserate diverse elemente apartinand istoriei orasului si materiale reciclate.
Biroul local de arhitectura Linehouse a coordonat amenajarea celor doua niveluri urmarind sa creeze spatii primitoare si diversificate, astfel incat oricine sa isi gaseasca un loc placut in care sa lucreze.
In ciuda aspectului cosmopolit al orasului, acesta inca pastreaza mare parte din arhitectura veche. Longtang, sau in traducere libera aleile/ stradutele, sunt o parte importanta a tesutului urban si fac trimitere la imaginea mai multor casute insirate in lungul respectivei alei. Arhitectii fac trimitere la acest model de organizare reproducand la nivel spatial distributia spatiilor interioare din zonele de lucru, prin definirea unor structuri asemeni caselor. O structura cu doua ape acoperita cu placi din policarbonat incadreaza „aleea” centrala. Structurile asemanatoare caselor se repeta in zona de lucru, in depozitare si la receptie, prin intermediul unor bare vopsite in alb si albastru.
Televizoare si radiouri vechi au fost reciclate si compun acum biroul de la receptie. Un modul cu rafturi deschise facut din bare de armatura, impreuna cu structura metalica si biroul reciclat insereaza o nota industriala in designul amenajarii. Suprafetele ample finisate in lemn masiv precum si obiectele de mobilier adauga textura incaperilor, creand o atmosfera mai calda si mai primitoare.
Un acvariu de mari dimensiuni plin cu pesti portocalii insereaza o nota dinamica intregului spatiu. Arhitectii au avut grija sa mentina elementele decorative si paleta de materiale la un minim astfel ca oricand se pot insera elemente grafice facute pe comanda fara a incarca vizual spatiile.
„Inspirati de bomboanele White Rabbit din Shanghai, am creat un model pentru tapet si grafica de pe pereti” declarau arhitectii. „Tapetul din salile de intalniri a fost inspirat de jocurile traditionale chinezesti care se joaca in strada, precum sahul si tangram. Modele des intalnite in strazile din Shanghai au fost imprimate in zonele publice, alaturi de jocuri de cuvinte in chineza sau engleza menite sa surprinda esentialul atmosferei din spatiul WeWork”.
Acest spatiu destinat lucrului si intalnirilor profesionale este deschis 24/7 si are o capacitate de 500 de locuri.