Un cartier construit pe apă, într-un cunoscut oraș din Europa
Foto: Space&Matter
Noul cartier ia fiinta pe un canal din Amsterdam-Nord, district al Amsterdamului.
"In contextul in care orasele se extind, toata lumea se indreapta catre cladiri inalte si incearca sa construiasca mai mult pe pamant, dar exista multa apa in orase si este inteligent sa folosesti si acest spatiu", spune arhitectul Sascha Glasl de la Space&Matter, potrivit FastCompany.
In acelasi timp, este vorba despre cum sa construiesti o casa cu un impact cat mai redus asupra mediului inconjurator, dar si despre cum poti sa preintampini cresterea nivelului marii, care, spun expertii, va surveni pe fondul incalzirii climatice.
Fiecare locuinta are panouri solare pe acoperis si o baterie de stocare a energiei la subsol. Casele sunt conectate intre ele astfel incat vecinii sa-si "imprumute" energie electrica atunci cand unul dintre ei are nevoie de mai multa si altul are in plus. Aceasta micro-retea se conecteaza la reteaua orasului, astfel incat surplusul de energie sa poate fi folosit in alta parte.
Casele sunt concepute astfel incat sa poata pluti in cazul unei inundatii.
In comunitatea de pe canalul din Amsterdam locuiesc in prezent 110 persoane, printre care si copii, iar arhitectii sugereaza ca autoritatile ar putea studia acest cartier pentru a vedea in ce masura poate fi o solutie pentru provocari mai mari in viitor.
Pe acoperis, oamenii isi pot cultiva propria hrana si alte tipuri de plante. Totodata, acestea sunt prevazute cu un sistem de colectare a apei de ploaie, folosita apoi pentru toaleta. Apa uzata de la dus si toaleta este tratata la o biorafinarie si folosita pentru a produce mai multa energie electrica.
Caldura este asigurata de un sistem care functioneaza in mod similar cu o pompa geotermala, care extrage caldura din canal.
Preturile caselor sunt cuprinse intre 300.000 de euro de 800.000 de euro, dar arhitectii sunt de parere ca pot fi construite dupa acelasi principiu si locuinte mai accesibile din punct de vedere financiar.