Un strop de viață în mediul construit – Sistemele de pereți și fațade verzi
Prin integrarea fațadelor verzi și a altor infrastructuri verzi urbane putem transforma orașele noastre în medii rezistente și ecologice care să combată în mod activ schimbările climatice.
În mediile noastre urbane, caracterizate de dezvoltarea în ritm rapid, lupta împotriva schimbărilor climatice este mai importantă ca niciodată. Urbanizarea accelerată a adus cu sine extinderea construcțiilor din beton și asfalt, înlocuind spațiile verzi cu suprafețe rigide și sterile. Această tranziție a transformat orașele din zone naturale și verzi într-un mediu cenușiu al urbanizării, aducând cu sine o serie de probleme precum supraîncălzirea (efect de insulă de căldură urbană), poluarea aerului, inundațiile și pierderea biodiversității. Pe măsură ce orașele se extind și amprenta noastră de carbon crește, nevoia de soluții durabile devine tot mai stringentă. Una dintre cele mai promițătoare strategii constă în valorificarea puterii naturii în zonele urbane.
Efectul de insulă de căldură
Pereții și fațadele verzi, elemente cunoscute și sub denumirea de pereți vegetali sau grădini verticale, reprezintă o modalitate inovatoare și estetică de a transforma mediul urban și de a integra natura în mijlocul construcțiilor orașului. Acest concept merge dincolo de simpla decorare cu plante și ajunge să aibă un impact profund asupra modului în care percepem și interacționăm cu orașele în care trăim. În contextul aceasta, pereții și fațadele verzi reprezintă o soluție ingenioasă și indispensabilă la aceste probleme; sunt adevărate oaze de natură în mijlocul junglei urbane, aducând cu sine o multitudine de beneficii. Prin integrarea lor în peisajul urban, putem regenera orașele, oferindu-le un aspect viu, plin de culoare și viață.
Bogatele valențe estetice ale pereților și fațadelor verzi aduc o notă vibrantă și proaspătă în peisajul urban, transformând clădirile și structurile monotone în suprafețe vii, colorate. Plantele crescând vertical pe pereți creează o dinamică aparte, jucându-se cu lumina și umbra, și oferă clădirilor un aspect contemporan și inovator. Aceste construcții înverzite au o serie de beneficii ecologice și economice:
Reducerea poluării, filtrarea aerului
Plantele absorb CO2 din aer, transformându-l în oxigen prin fotosinteză. Astfel, contribuie la îmbunătățirea calității aerului în oraș și la un mediu mai sănătos. Un perete verde de 1 m2 poate elimina în medie 2,3 kg de CO2 din aer într-un an. Potrivit unui studiu realizat de Universitățile din Birmingham și Lancaster, Marea Britanie, amplasarea atentă a pereților verzi ar putea reduce concentrațiile de dioxid de azot și de particule microscopice cu până la 40% și, respectiv, 60% la nivelul străzilor [1].
Purificarea aerului datorită vegetației
Un alt studiu sugerează că realizarea de „ziduri verzi” în zonele urbane ar putea reduce poluarea cu până la 30% [2]. Pereții verzi pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea calității aerului, atât în interior, cât și în exterior. Aproximativ 25% din emisiile de carbon generate de activitatea umană sunt absorbite de plante.
Potrivit unui studiu publicat în MDPI, acoperișurile și pereții verzi ar putea scădea temperatura aerului dintr-un oraș cu până la 11,3°C și ar putea reduce transmisia termică în clădiri cu până la 0,27 W/m2. Pereții verzi pot reduce, de asemenea, fluctuația de temperatură la suprafața peretelui, care, cu timpul, poate deteriora fațada unei clădiri.
Economisirea energiei, izolare termică
Datorită proprietăților de izolare termică, aceste amenajări pot duce la economii semnificative de energie, reducând necesitatea utilizării climatizării sau a încălzirii artificiale. Potrivit Societății Americane a Arhitecților Peisagiști, pereții verzi pot reduce cheltuielile pentru energie cu până la 23% în timpul verii prin umbrirea clădirii și reducerea temperaturilor interioare și exterioare (s-a estimat o reducere cu aproximativ 5°C a temperaturilor interioare ale unui bloc).
Susținerea biodiversității
Efectele psihosociale
Pereții cu vegetație pot intensifica sentimentul de fericire și pot spori productivitatea, satisfăcându-ne nevoia înnăscută de a fi conectați cu natura, fenomen cunoscut și sub numele de „biofilie”. Introducerea elementelor naturale în mediile urbane monotone poate îmbunătăți dispoziția, capacitatea de concentrare și poate promova o perspectivă pozitivă.
Un studiu recent publicat în Frontiers in Ecology and Evolution a constatat că instalarea de pereți verzi în zonele urbane poate furniza multiple servicii ecosistemice benefice pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor, aceste structuri contribuind la îmbunătățirea sănătății publice prin furnizarea unei serii de beneficii precum reducerea nivelului de stres, îmbunătățirea stării de spirit și a funcției cognitive.
Totodată, persoanele care lucrează sau locuiesc în zone cu o proporție mare de pereți sau acoperișuri verzi au o sănătate mentală mai bună, se vindecă mai repede după o boală și sunt mai productive la locul de muncă.
Valoarea estetică crescută
Pereții și fațadele verzi aduc natura în oraș, reducând monotonia urbană a suprafețelor cu beton. Contribuie la estetica și atmosfera mai plăcută a spațiului urban, oferind un aspect atrăgător și relaxant.
În ceea ce privește contribuția pereților verzi la optimizarea valorii estetice a ambientului, cercetările au arătat creșterea calității vizuale percepute odată cu un procent ridicat de vegetație și cu prezența contrastelor de culoare. Există, de asemenea, o corelație pozitivă între preferințele vizuale și o diversitate medie spre mare a speciilor de plante și compoziția cromatică a acestora (de exemplu, culori complementare).
Principalele tipuri de pereți și fațade verzi
Sistemele de pereți și fațade verzi pot fi realizate în diferite moduri, iar conceptul de pereți verzi se împarte în două categorii principale: fațade verzi și pereți vii.
Fațadele verzi
Reprezintă înverzirea tradițională a pereților și se bazează pe plante cățărătoare. Plantele sunt conectate la nivelul solului, plantate în solul existent sau într-un substrat special lângă pereți. Acest sistem le permite plantelor să-și dezvolte rădăcinile și să beneficieze de apă și substanțe nutritive din sol. Sunt utilizate diferite tipuri de plante cățărătoare cu capacitate de a conferi un aspect natural și vibrant clădirilor: iedera (Hedera sp.), vița de vie rusă (Fallopia sp.), vița de vie de Virginia (Parthenocissus sp.) și glicina (Wisteria sp.). Foarte decorative pot fi, însă, multe alte plante cățărătoare, inclusiv clematitele (Clematis sp.), caprifoiul (Lonicera sp.) și iasomia (Jasminum sp.).
Potrivit sistemului de prindere, fațadele verzi pot fi:
Fațade cu plante cățărătoare autonome
Sunt utilizate plante cățărătoare capabile să crească și să se prindă de perete fără un suport special. Plantele au propriul sistem de agățare și prindere, oferind o soluție mai simplă și mai naturală.
Fațade verzi cu suport
Plantele cățărătoare necesită un suport special (plase, sârme, grilaje) pentru a se agăța de perete și a urca. Pe măsură ce cresc, plantele acoperă treptat întreaga înălțime a fațadei, oferind un aspect spectaculos și natural.
Pereți vii instalați în sistem modular
Reprezintă o soluție mai complexă, ce implică panouri modulare și sisteme de irigare. Sunt utilizate panouri preconstruite, prevăzute cu compartimente sau buzunare în care plantele pot fi plasate și crescute.
Fiecare panou are propriul sistem de drenaj și irigare, asigurând cantitatea adecvată de apă și substanțe nutritive. Panourile sunt ușor de instalat și adaptate la diferite dimensiuni și cerințe arhitecturale.
Recomandări pentru proiectarea sistemelor
Atunci când se proiectează sistemele de pereți verzi, este esențial să se efectueze o cercetare și o planificare amănunțită pentru a se asigura că sistemul instalat va funcționa corespunzător. Este recomandat să se analizeze zona în care va fi amplasat peretele verde pentru a se identifica toate cerințele suplimentare pe care acesta le-ar putea avea, astfel încât să se dezvolte corespunzător.
La alegerea plantelor se ține cont de mai mulți factori, și selecția trebuie făcută cu grijă, potrivit specificațiilor proiectului. Lumina și umbra, amplasamentul, vântul, temperatura și precipitațiile trebuie luate în considerare pentru a se stabili dacă plantele vor avea suficientă lumină și apă pentru a crește sau dacă este necesară o udare regulată sau un sistem de irigare.
De asemenea, trebuie ales cel mai potrivit tip de sistem de pereți verzi pentru aplicația respectivă, deoarece este important ca sistemul selectat să răspundă nevoilor proiectului. De exemplu, un sistem modular poate fi cea mai bună opțiune pentru un proiect în care este necesară o ecologizare instantanee, în timp ce un sistem pe bază de spalier din oțel inoxidabil poate fi mai potrivit atunci când factorii de cost și de mediu sunt mai importanți, deoarece aceste sisteme sunt de obicei mai eficiente din punct de vedere al costurilor, necesită mai puțină întreținere și sunt complet reciclabile la sfârșitul duratei lor de viață.
Este esențial să se efectueze cercetări amănunțite pentru a se asigura că peretele/ structura de susținere are capacitatea de a suporta greutatea peretelui verde odată ce acesta este complet plantat, și pot fi necesare calcule tehnice pentru a determina siguranța proiectului.
De asemenea, trebuie luată în considerare și necesitatea de mentenanță a diferitelor tipuri de plante și sisteme: odată ce un perete verde a fost instalat și plantele sunt stabilite, este vital să fie întreținut pentru a menține plantele sănătoase.
Rezistența la incendii a pereților și fațadelor verzi
Având în vedere toate beneficiile, este necesar să se ia în considerare și provocările pe care introducerea pereților verzi le creează pentru siguranța și asigurabilitatea clădirii în care sunt instalați. În trecut, soluția era adoptată sub formă de mici zone decorative pe clădiri, însă acum este propusă pentru suprafețe mult mai mari, acoperind o întreagă fațadă sau chiar toți pereții clădirilor înalte. Acest fapt explică nivelul actual crescut de interes în abordarea implicațiilor potențiale ale suprafețelor constructive cu vegetație în caz de incendiu.
În zilele noastre, amenajările de pereți verzi se bucură de popularitate crescută; cu toate acestea, când nu sunt bine întreținuți, ei pot reprezenta un risc de incendiu și un pericol semnificativ. În multe țări europene încă nu există legi actualizate care să reglementeze construirea și nici proceduri de siguranță împotriva incendiilor pentru pereții și fațadele verzi. De aceea este recomandat ca sistemele să fie testate la foc și să existe politici și reglementări adecvate.
Plantele și verdeața sunt adesea considerate drept combustibil pentru un incendiu. Cu toate acestea, conform studiilor europene privind incendiile, grădinile verticale și pereții verzi prezintă un grad de siguranță suficient împotriva incendiilor, cu condiția mentenanței corespunzătoare. Cheia este să fie asigurată tăierea și întreținerea regulată a plantelor, vegetația trebuie să rămână hidratată, trebuie verificată în mod frecvent funcționarea corectă a sistemului de irigare, și este important să fie folosite în sistem materiale slab combustibile (de exemplu, utilizarea solului, a substratului cu mare retenție de apă, în cadrul unui sistem de protecție împotriva incendiilor pentru peretele verde poate ajuta la protejarea suplimentară a zonei).
Într-o epocă în care urbanizarea a atins niveluri fără precedent, fațadele și pereții vii devin tot mai ne cesare; acestea reprezintă soluții eficiente și estetice pentru ecologizarea și îmbunătățirea aspectului clădirilor, contribuind la biodiversitate crescută și la reducerea impactului asupra mediului; reprezintă o soluție sustenabilă pentru construcții ecologice și sunt o inovație esențială ce se poate integra cu succes în strategiile urbane contemporane.