Un vechi siloz gazduieste acum o piata alimentara si mini-restaurante
Un siloz care in trecut depozita grane a fost readus la viata printr-o lucrare ampla de renovare si reamenajare, astfel incat sa poata gazdui o piata alimentara. Proiectat de echipa din Eindhoven, studio Wenink Holtkamp Architecten, modelul de reconversie pastreaza caracterul specific al structurii initiale la care s-au adaugat o serie de elemente si spatii menite sa faca interioarele functionale conform necesitatilor actuale. Amplasata in portul orasului Deventer, renovarea constructiei a fost contractata de BOEi, o fundatie care se ocupa cu astfel de proiecte de renovare ale unor vechi constructii de patrimoniu.
Construita in 1923, structura din beton a Silozului Zwarte initial era folosita pentru depozitarea granelor si a sarii. Pentru a impiedica patrunderea umezelii, peretii exteriori au fost protejati cu un strat de bitum care cu timpul s-a invechit si a ajuns sa ofere constructiei fatadele innegrite de unde si denumirea acestuia „Zwarte Silo” (Silozul Negru). In vreme ce arhitectii au pastrat nefinisate elementele structurale, atmosfera industriala de la interior a fost completata cu o paleta restransa de materiale, de la profile si suprafete metalice, pana la pardoseli din beton slefuit si insertii din lemn natur. Instalatiile de ventilare, tubulaturile si firele electrice au fost lasate la vedere, contribuind astfel la conturarea ambiantei. Pentru a putea folosi spatiile interioare a fost nevoie de inserarea unor suprafete vitrate generoase, asigurandu-se astfel lumina naturala si legatura vizuala cu portul si orasul.
Acum, in interiorul vechiului siloz au fost amenajate spatii comerciale de tipul aprozarelor menite sa ii aprovizioneze de locatari cu marfa proaspata dar si mini-restaurante in care se prepara diferite tipuri de mancaruri indemnandu-i pe locuitori sa vina sa serveasca pranzul si sa admire perspectivele deosebite cu faleza orasului.
Pe langa structura principala a silozului, proiectul de renovare a urmarit si trasformarea celor doua volume din caramida amplasate la nivelul parterului, de o parte si de alta a acestuia. Separarea initiala a spatiilor a fost pastrata, o zona adapostind acum locuri de luat masa si un bar, in vreme ce in partea cealalta incaperea este suficient de spatioasa pentru a organiza evenimente variate.
„Spre deosebire de caracterul introvertit al silozului, noile functiuni impun o mai mare deschidere a spatiilor catre oras si imprejurimi” declara arhitectul Jan-Peter. „Din aceste motive am realizat un decupaj impresionant avand 9 m inaltime, orientat spre est si care ofera vederi panoramice cu zona portului”.