Sisteme centralizate si descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura ECOCALD

Sisteme centralizate si descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura ECOCALD

Marca:
ECOCALD
Produs furnizat de:

Ecocald

Vezi profil furnizor
Contactează furnizorul
ECOCALD
Sistemele de ventilatie controlata sunt solutii tehnice contemporane de aerisire a spatiilor de locuit, cu rol important in cresterea eficientei energetice a cladirilor. Reprezinta o alternativa mult mai performanta si mai eficienta la aerisirea clasica. 
 
Cat timp pe fereastra deschisa, odata cu aerul proaspat intra si poluantii fizici si acustici de afara, sistemul de ventilatie introduce aer proaspat, filtrat de praf, alergeni si poluanti, fara sa se piarda caldura sau racoarea din interior.
 
In plus, extrage aerul viciat din spatiul locuit, prevenind formarea noxelor poluante, iar prin functia de recuperare a caldurii si a umiditatii, garanteaza mentinerea parametrilor de confort: temperatura, umiditate si nivel de CO2, in valori optime, indiferent de anotimpul de afara.
 
Pentru a se simti confortabil omul are nevoie in fiecare ora de cca. 20-30 mc de aer proaspat, cu aport de oxigen, in functie de activitatea pe care o desfasoara.
 
Ventilatia mecanica asigura suficient aer proaspat pe toata durata zilei, indiferent de locatia constructiei, fara sa mai fie nevoie ca proprietarii casei sa respecte un program de aerisire.
 
Totul depinde de setarile sistemului de ventilatie si de senzorii din dotare, pentru ca parametrii de confort sa fie in valori optime:
  • ● Nivelul de CO2: sub 1000 ppm
  • ● Temperatura: 20-23°C
  • ● Umiditatea relativa: 40-60%
 
Avantajele implementarii unei instalatii de ventilatie mecanica controlata sunt:
  • ● Cresterea performantei energetice a cladirii
  • ● Cresterea nivelului de confort al casei
  • ● Cresterea valorii de vanzare a cladirii
 
Solutiile tehnice de ventilatie mecanica controlata pot fi centralizate sau descentralizate. 
 
Ventilatia centralizata este recomandata constructiilor noi, de preferat inca din faza de proiect si este formata dintr-un sistem de distributie a aerului si o unitate centrala de ventilatie.
Furnizeaza aer proaspat si sanatos in toata locuinta.
Ventilatia descentralizata poate fi instalata practic oricand si in orice incapere, pentru ca nu necesita lucrari laborioase de instalare. Presupune carotarea peretelui exterior si existenta unei surse de curent electric, pentru punerea in functiune. Se asigura astfel aerisirea eficienta a fiecarei incaperi in care este montata.
Recomandata pentru incaperi cu probleme de mucegai, birouri, cabinete medicale, scoli si institutii publice.
 
Ecocald ofera solutii complete atat pentru varianta centralizata (sistem de tubulatura cu toate accesoriile, unitate de ventilatie), cat si pentru varianta descentralizata de ventilatie.

Tubulatura de ventilatie flexibila, antibacteriana ECOCALD

Sistemul de distributie a aerului transporta aerul curat in incaperile precum camere si dormitoare si colecteaza aerul uzat din zonele cu umiditate ridicata, cum sunt baile, bucatariile sau atelierele in care sunt emanate diferite mirosuri sau substante chimice ce pot afecta sanatatea persoanelor din interior.


Practic se realizeaza doua trasee. Un traseu pentru alimentarea cu aer curat si preincalzit (in sezonul rece) a camerelor si altul pentru colectarea si evacuarea aerului viciat din zonele cu umiditate ridicata si transportarea acestuia catre recuperatorul de caldura.


Avand in vedere rolul principal al retelei de distributie si anume acela de a transportat aer proaspat si curat in cantitati suficiente si de calitate optima, conductele de ventilatie trebuie sa prezinte o serie de caracteristici tehnice certificate.


Caracteristici importante pentru tubulatura de distributie a aerului:

  • ● Strat interior tratat antibacterian, pentru a asigura igiena aerului furnizat.
  • ● Interior neted si aerodinamic, pentru ca distributia aerului sa fie silentioasa si cu un consum minim de energie.
  • ● Antistatic, astfel ca depunerilor de murdarie vor fi minime.
  • ● Rezistent la socuri si solicitari, pentru a creste fiabilitatea sistemului.
  • ● Flexibil, pentru ca montajul sa fie usor iar timpul necesar instalarii si fie scurt.

Clasificarea tubulaturii in functie de dimensiuni si forme:

  • ● Tubulatura cu sectiune circulara: Ø75 mm, Ø90 mm

● Tubulatura cu forma plata: Tunnel si Ovalcanal


Cel mai frecvent pentru realizarea sistemului de distributie a aerului se foloseste tubulatura cu sectiune circulara cu diametru de 75 mm sau 90 mm. Datorita stratului exterior ondulat, este flexibil si permite realizarea curburilor cu raze mici, fara sa fie nevoie de accesorii suplimentare.


Stratul interior neted, simplifica curatarea si reduce la minim rezistenta la curgere a fluxului de aer. Debitul aerului transportat poate ajunge la 30 mc/h in cazul tubului cu diametru de 75 mm si 45 mc/h in cazul tubului cu diametru de 90 mm.

Se recomanda folosirea tuburilor de 90 mm daca se are in vedere cresterea numarului de persoane si implicit cresterea necesarul de aer in interiorul cladirii.

Tubulatura cu forma plata are o inaltime de numai 52 mm si o rezistenta mecanica ridicata. Este recomandata pentru situatiile in care traseul strabate zone cu inaltime redusa, poate fi instalata in sapa, dar si perete sau tavan. Debitul aerului transportat ajunge pana la 45 mc/h.


Ecocald ofera doua sistem complete de distributie a aerului, Certificate Igienic: Heatpex Aria si Profi Air, in functie de exigentele clientilor, cerintele tehnice impuse de arhitectura cladirii.


Tubulatura de ventilatie, rigida si izolanta ECOCALD

Racordarea unitatii centrale de ventilatie cu exteriorul si distribuitoarele se realizeaza cu tuburi de ventilatie rigide si izolante cu diametru mare, care permit transferul unor mase mari de aer de la si catre recuperatorul de caldura.


Clasificare in functie de dimensiune: 

  • ● Ø125mm, Ø160mm, Ø200mm in sistemul Heatpex Aria Aduro
  • ● Ø125mm, Ø160mm, Ø180mm in sistemul profi air


Aceste diametre ofera posibilitatea conectarii majoritatii centralelor de ventilatie, de pe piata. Pentru a facilita taierea la dimensiunea dorita, tuburile heatpex sunt prevazute pe toata lungimea, cu marcaje, la fiecare 5 cm. Pentru taierea tuburilor cu o grosime de numai 17 mm, se poate folosi fara probleme, un cutit.


Imbinarea tuburilor se realizeaza cu ajutorul elementelor de legatura: Mufa cu inel de etansare, Cot la 45°, Teu, Reductor. Pentru fixarea tuburilor pe perete se folosesc coliere de plastic universale, potrivite pentru toate dimensiunile.


Cu ajutorul acestui sistem de tubulatura realizat din polistiren cu greutate redusa, montajul se realizeaza cu efort minim, manevrarea elementelor componente fiind usoara.


In plus, colierele pot fi montate pe perete in prealabil pentru ca ulterior tuburile sa fie fixate prin simpla strangere a curelei colierului. Colierele pot fi montate in paralel sau in serie si permit instalarea a doua sau mai multe conducte in paralel.


Mufele de plastic sunt prevazute cu o fanta, care permite vizualizarea zonei in care sunt imbinate elementele componente si verificarea corectitudinii asamblarii in vederea obtinerii unui sistem cu etanseitate ridicata.


Fiind un sistem complet de distribuire a debitelor mari de aer, este posibila reducerea la minimum a lungimii traseelor si implicit un necesar minim de elemente componente si reducerea costurilor de executie a instalatiei de ventilatie.


Caracteristicile tuburilor rigide, izolante:

  • ● Sunt realizate din polistiren expandat, cu adaos de grafit
  • ● Usoare, durabile, au excelente proprietati izolatoare ( λ  =  0,031)
  • ● Previn aparitia condensului si sunt rezistente la ciuperci, mucegai si bacterii
  • ● Prezinta o etanseitate ridicata ATC1 si risc scazut de deteriorare, fiind realizate in intregime dintr-o singura bucata
  • ● Interiorul neted permite o functionare silentioasa si previne scaderile de presiune a aerului
  • ● Rezistente la solicitari, sunt stabile si nu se deformeaza in timpul instalarii sau a exploatarii

Grile de ventilatie ECOCALD

Grilele sunt elementele vizibile ale sistemului de ventilatie, invizibil ascuns in structura cladirii, fiind sursa de aer proaspat sau gura de evacuare pentru aerului viciat.


Grilele pot fi de exterior, montate pe peretii exteriori sau pe acoperis si de interior montate pe peretii, pardoseala sau tavanul incaperilor.


Grilele de exterior sunt realizate din otel inox acoperit cu pulbere alba sau incolora si se pot folosi atat pentru alimentarea cu aer proaspat, cat si pentru extragerea aerului viciat. Cadrul este prevazut cu gauri de montaj pentru a putea fi fixat pe perete. Se poate conecta cu tuburi de diametru 125 mm, 160 mm, 180 mm.


Grilele de interior in marea majoritate sunt realizate din otel inox, periat sau vopsit, dar exista si grile de design Starline realizate atat din otel, cat si din sticla. In toate cazurile diametrul de conectare este de 125 mm, astfel ca sa poata fi folosite la toate prizele de aer, indiferent de marca.


Grilele de design sunt un accesoriu util si in acelasi timp elegant, potrivit oricarei incaperi. Sunt disponibile in culori moderne, pentru toate gusturile: alb pur, albastru satinat, maro deschis, negru satinat si bronz.


Din punct de vedere al formelor se poate opta pentru varianta circulara, ovala sau dreptunghiulara. In ceea ce priveste orificiile prin care trece jetul de aer, se poate opta pentru linii orizontale, verticale sau orificii circulare, dispuse liniar sau radial, sau modele florale care atrag atentia in cel mai placut mod.


Grilele Straline, pot fi schimbare oricand se doreste redecorarea incaperii, datorita cadrului magnetic si a magnetilor fixati pe grila. Acestia permit prinderea si desprinderea cu usurinta pe si de pe suportul fixat in perete.


In zonele de evacuare se recomanda montarea de filtre in cardele de fixare a grilelor, pentru a evita patrunderea prafului de casa in sistemul de tubulatura.

Pentru gurile de aer din bucatarii, au fost concepute filtrele realizate din aluminiu, capabile sa retina vaporii incarcati cu grasimi, emanati in timpul gatitului. Filtrele metalice sunt reutilizabile. Periodic trebuie curatate in masina de spalat vase sau manual.


Pentru alegerea modelului de grila, potrivit stilului in care este amenajat interiorul, exista o aplicatie dedicata, ce poate fi descarcata de la linkul urmator: https://youtu.be/R3_yG5pWSmU


Unitati centrale de ventilatie ECOCALD

Unitatea centrala de ventilatie este componenta de baza a sistemului de ventilatie mecanica controlata a casei.


Rolul unitatii centrale de ventilatie

  • ● Asigura schimbul de aer din interior
  • ● Mentine un microclimat optim, confortabil si sanatos
  • ● Recupereaza energia termica a aerului exhaustat
  • ● Recupereaza umiditatea daca schimbatorul de caldura este cu entalpie
  • ● Economiseste energia necesara asigurarii temperaturii optime
  • ● Regleaza umiditatea din interior


 Unitatile de ventilatie au in componenta un recuperator de caldura si doua ventilatoare care antreneaza masa de aer proaspat si masa de aer viciat, extras din interior. Este dotat cu doua filtre, unul pentru retinerea poluantilor din exterior si altul pentru retinerea poluantilor din interior. Un rol important in mentinerea parametrilor de confort in valori optime il au senzorii de umiditate, temperatura si CO2.


Recuperatorul de caldura transfera energia termica de la aerul viciat, catre aerul proaspat introdus, astfel necesarul de caldura al casei scade considerabil. Schimbatorul de caldura poate fi cu placi in contracurent caracterizat de o eficienta ridicata sau rotativ, recomandat pentru locatiile in care se inregistreaza temperaturi scazute in timpul iernii, pentru ca nu ingheata.


Echipamentele moderne vin cu tehnologie automatizata, capabila sa ajusteze intensitatea ventilatiei in functie de nevoile ocupantilor. Astfel de dispozitive ofera posibilitatea programarii saptamanale sau selectiei unor programe prestabilite, cum ar fi modul standard, modul de intensitate minima in lipsa locatarilor sau modul intensiv, adecvat pentru perioadele cu multi oaspeti in casa, cand se gateste sau cand functioneaza hota de bucatarie sau semineul.

S-a observat ca prin folosirea controlului inteligent al echipamentului, energia necesara pentru ventilatie se reduce cu pana la 50%.Dispozitivele de ventilatie cu control automat si inteligent pot fi integrate in sistemul de management al cladirii, prin intermediul Modbus si BACnet.

Pentru locuintele mai mici, se recomanda unitatile compacte care pot fi incorporate in mobilierul holului sau in tavanul fals, sau cele care pot fi integrate in mobila de bucatarie, in legatura cu hota de bucatarie.

Ecocald ofera echipamente de ventilatie pentru zona rezidentiala si comerciala cu recuperator de caldura in placi sau rotativ, cu entalpie sau sorbtie. Debitul de aer acoperit variaza intre 150-1500 mc/h, iar eficienta recuperarii termice poate ajunge pana la 75-92%.

In functie de posibilitatea de instalare aceste aparate pot fi instalare pe tavan, pe perete sau pe pardoseala.

O categorie aparte o reprezinta Unitatile de tratare a aerului All in One care imbina cele 4 functionalitati importante pentru un microclimat sanatos si confortabil pe tot parcursul anului: ventilatia, umidificarea, incalzirea si racirea, intr-un singur dispozitiv.


Tipuri de unitati de ventilatie din oferta

-          Unitati centrale de ventilatie cu schimbator de caldura rotativ Ensy Inovent AHU 200 HV, 200 Slim, 300BH/BV, 300 Ceiling, 350 BH/BV, 400 BH/BV (certificat pentru casa pasiva), 400 Ceiling, 700BH/BV

-          Unitati centrale de ventilatie cu schimbator de caldura in placi Wanas Classic XF 355V, 555V, 345H, 800H, 900H, 1300H, All in One COMBO PRESTIGE XF/LIGHT XF 430, 630

-          Unitati centrale de ventilatie cu schimbator de caldura in placi Zehnder ComfoAir Q600, Q450 TR, Q350

-          Unitati centrale de ventilatie cu schimbator de caldura in placi, Aldes InspirAirTop 300, Home SC 240

-          Unitati centrale de ventilatie cu schimbator de caldura in placi TweeTop EcoVentRecu 350,450, 600


Unitate descentralizata de ventilatie ECOCALD

Sistemul descentralizat de ventilatie asigura o aerisire punctuala si eficienta, cu pierderi minime energie termica.


Exista modele proiectate special pentru scoli si gradinite, caracterizate de un grad de ocupare ridicat si o nevoie de aerisire accentuata. In salile de clasa, cu un numar mare de elevi in raport cu suprafata ocupata, calitatea aerului este precara, datorita degajarilor de CO2, mirosuri, umiditate, dar si al agentilor infectiosi aeropurtati, in perioadele de gripa.


Ventilatia mecanica controlata poate imbunatati calitatea aerului si confortul termic interior. Astfel, creste capacitatea de concentrare si performanta scolara si previne imbolnavirea frecventa a copiilor cu sistem imunitar fragil.


Pentru imobilele supuse lucrarilor de reabilitare termica au fost create unitati de ventilatie ce pot fi mascate complet de stratul de polistiren montat pe exterior. Grilele de aerisire sunt montate in cadrul ferestrei, astfel fatada cladirii ramane nemodificata. Aceste unitati pot fi instalate chiar in timpul lucrarilor de izolare termica, fiind nevoie numai de un orificiu carotat in peretele exterior.


Exista si modele de unitati de ventilatie ce pot fi incastrate in structura cladirii. In acest caz, se pregateste in prealabil locasul echipamentului de ventilatie, cu ajutorul unei carcase din polistiren, iar atunci cand proprietarul locuintei considera ca este oportun, va achizitiona unitatea de ventilatie. Este solutia recomandata pentru cladirile multifamiliale, cand ritmul investitiilor in echiparea locuintelor este diferit de la o familie la alta.


Datorita capacitatii mari de recuperare a caldurii si pentru ca se instaleaza, se intretin si se curata simplu si rapid, sistemele descentralizate sunt tot mai des alese pentru asigurarea unui microclimat interior confortabil si sanatos, atat in spatiile rezidentiale, cat si in birouri, ateliere si cabinete medicale.


Avantajele unitatilor descentralizate de ventilatie

  • ● Introducerea de aer proaspat, bogat in oxigen
  • ● Filtrarea aerului introdus de poluantii de afara, de praf si alergeni
  • ● Extragerea aerului uzat din interior, incarcat cu CO2, COV, formaldehide, virusuri si bacterii
  • ● Prevenirea acumularii gazului radon
  • ● Prevenirea acumularii umiditatii in exces
  • ● Prevenirea formarii igrasiei si a mucegaiului
  • ● Recuperarea caldurii aerului viciat
  • ● Contribuie la atingerea obiectivelor de eficienta energetica
  • ● Asigura confort si un microclimat sanatos in interior.

Anemostat ventilatie pentru pereti gips-carton - ECOCALD

Anemostatul RONDO ERGOVENT este o inovatie un salt tehnologic remarcabil in domeniul ventilatiei interioare, oferind o alternativa inovatoare la materialele traditionale precum plasticul, metalul sau sticla.


Anemostatul RONDO este realizat din gips, material care permite o integrare perfecta in plafonul sau peretele din rigips. In plus, poate fi finisat cu aceeasi vopsea si nuanta ca zona in care este montat, asigurand astfel o camuflare perfecta si un aspect estetic placut.


Unul dintre avantajele majore ale Anemostatului RONDO consta in capacitatea sa de a se armoniza cu designul interior al incaperii. Textura sa uniforma si capacitatea de a adopta aceeasi cromatica cu suprafata pe care este montat, il transforma intr-un element practic invizibil.


Apreciat atat de profesionistii in ventilatie, cat si de arhitecti si designeri de interior, anemostatul RONDO a castigat aprecierea acestora prin combinarea eficienta a functionalitatii cu estetica.


Instalarea simpla si usoara, similara cu cea a becurilor LED incorporate, contribuie la popularitatea sa in randul specialistilor. Mai mult, este compatibil cu orice sistem standard de conducte de ventilatie DN 100, 125, 160.


Anemostatul RONDO se remarca si prin proprietatile sale antistatice. Gratie materialului din care este realizat si directiei fluxului de aer, acesta previne formarea unui “inel de praf” pe termen lung, asigurand astfel o intretinere minima si o durabilitate crescuta.


Designul acestui anemostat nu a ramas neobservat, fiind distins cu premiul "2023 Design Plus powered by ISH", un premiu acordat de Consiliul German pentru Design, in semn de recunoastere a inovatiei si a calitatii superioare a designului sau.


Caracteristicile sale diverse - de la posibilitatea montarii in tavan sau pe perete, la furnizarea de aer orizontal sau vertical si reglarea fluxului de aer prin intermediul amortizoarelor din poliuretan - il fac ideal pentru case, institutii si unitati industriale.


In plus, suportii magnetici pentru fixarea capacului si forma convexa, aerodinamica a capacului, care reduce vartejurile de aer, imbunatatesc in continuare functionalitatea si eficienta acestui anemostat revolutionar.


Se realizeaza si in varianta dreptunghiulara, care se potriveste perfect cu sistemele standard de tubulatura de ventilatie DN 100 si 125 mm. Astfel, gama KVADRO raspunde cerintelor diverse de design si functionalitate ale spatiilor moderne.


Fie ca optati pentru varianta circulara sau dreptunghiulara, beneficiile sale - de la integrarea armonioasa in designul interior, la usurinta instalarii si durabilitatea crescuta - vor contribui semnificativ la imbunatatirea calitatii aerului in interior.


24 Documentatii tehnice
Vezi toate

VREI SĂ ȘTII CÂT COSTĂ?
CERE OFERTĂ ACUM

Obține prețuri și află cât costă produsele din gama de Sisteme centralizate si descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura ECOCALD
Contactează Ecocald și cere prețuri pentru proiectul tau.
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.