125 DE ANI: Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România
Virginia Andreescu Haret s-a nascut pe 21 iunie 1894, la Bucuresti. Pictorul Ion Andreescu i-a fost unchi de tata. Picturile lui atarnau pe peretii casei in care a crescut si sub aceasta inraurire, poate, pe langa arhitectura, s-a simtit atrasa si de artele grafice.
Ramasa fara mama la varsta de noua ani, cu trei frati mai mici in grija, si-a dezvoltat simtul responsabilitatii si al disciplinei din copilarie. A invatat la Scoala Pitar Mos din Bucuresti, inainte de a absolvi liceul Mihai Viteazul. In 1912 a dat admiterea la Scoala Superioara de Arhitectura, unde a intrat prima, cu media de 9,25. S-a remarcat pe tot parcursul anilor de facultate, formandu-se in atelierul academicianului Petre Antonescu si pe santierele lui. A studiat in acelasi timp Scoala de Belle Arte.
Si-a finalizat studiile dupa razboi, in timpul caruia a lucrat ca infirmiera. A obtinut diploma de arhitect la 6/13 iulie 1919, cu mentiunea "foarte bine", cel mai inalt calificativ. Potrivit unor personalitati ale vremii, printre care profesorul Grigore Ionescu, diploma arhitectei Haret a fost prima de acest fel acordata unei femei in tara noastra, motiv pentru care o numim pe Virginia Andreescu Haret prima femeie arhitect din Romania.
Proiectul sau de diploma, "O academie de arte frumoase", a fost distins cu Premiul Ministerului Educatiei si Invatamantului.
Si-a completat educatia la Roma, calatoriile de studii in strainatate avand sa devina o constanta pe parcursul carieriei sale. In 1922 a revenit la Bucuresti, unde, din cadrul Casei Scoalelor de pe langa Ministerul Instructiunii Publice, si-a dedicat o mare parte din energie constructiilor scolare, o problema acuta a perioadei interbelice. A lucrat la proiecte din Bucuresti, printre care Liceul Dimitrie Cantemir si Liceul Gheorghe Sincai (partea dinspre Serban Voda), dar si din provincie, din localitati precum Barlad si Focsani.
- Citeste si: 165 DE ANI: Anghel Saligny, inginerul care a garantat cu viata rezistența podului de la Cernavoda
Cladirile de locuit au constituit o alta arie asupra careia si-a concentrat atentia, proiectand si executand zeci de case individuale sau cu mai multe apartamente, atat in Bucuresti, cat si in alte orase. A realizat mai multe blocuri pe Calea Victoriei din capitala, printre primele din beton armat.
S-a pensionat din minister in 1947, nu inainte de a atinge gradul de arhitect inspector general, o alta premiera pentru o femeie.
In total, peste 150 de cladiri au purtat semnatura arhitect Virginia Andreescu Haret.
Pe langa blocuri, case si vile, a cladit destine, fiind preocupata indeosebi de formarea in scoli a tinerelor arhitecte. A publicat, totodata, numeroase lucrari in revistele de specialitate.
A ramas activa pana la sfarsitul vietii, ca membru al comisiilor la Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - AGIR sau ca profesor in scolile tehnice ale Ministerului de Constructii, printre altele. In 1953 a devenit membra a Uniunii Arhitectilor din Romania. A murit pe 6 mai 1962 si a fost inmormantata la Cimitirul Bellu.
Alte lucrari: Palatul Tinerimea Romana, Biserica "Sf. Treime" din Bucuresti, cinematograful-parc din statiunea Govora, pavilionul administrativ si dependintele subterane ale aeroportului Baneasa, Casa Haret - propria-i locuinta.
- Citeste si: 166 de ani de la nasterea lui Antoni Gaudi, creatorul capodoperelor arhitecturale ale Barcelonei
Omul Virginia Andreescu Haret
S-a casatorit cu inginerul Spiru I. Haret, nepot al matematicianului, astronomului si pedagogului Spiru C.Haret, care i-a fost partener si in viata profesionala. A avut un fiu, inginerul Radu Haret.
Virginia a spart zidul, Virginia a patruns pe usa mare, natura ei a invins si a croit drumul femeilor in arhitectura. Convinsa, demna si foarte sigura, atat de naturala la locul ei, nimeni n-a indraznit s-o conteste. (Henriette Delavrancea-Gibory, "Cine are ceva de spus?", alocutiune rostita la Sesiunea de comunicari a Academiei R.S. Romania din 5-7 mai 1976)
Surse: Radu Sp. Haret in arhitectura-1906.ro, virginiaharet.blogspot.com, arhivadearhitectura.ro
Foto: Primaria Baile Govora