Care sunt diferențele dintre o clădire sustenabilă, o clădire eficientă energetic și o clădire verde?
Auzim adesea vorbindu-se despre conceptele de eficienta energetica si sustenabilitate in mediul construit si nu numai. Mai mult, stim deja ca o cladire verde prezinta multe avantaje in fata unei constructii obisnuite, nefiind in niciun caz vorba despre cladirile verzi la exterior. Totusi, ce inseamna o cladire eficienta energetic, o cladire verde sau una sustenabila? Haideti impreuna sa eliminam confuziile aparute in mod firesc.
De multe ori acesti termeni sunt folositi intr-o relatie de sinonimie, desi nu este corect – o cladire verde nu inseamna intotdeauna si o cladire in totalitate eficienta energetic. Sa explicam putin acesti termeni; sustenabilitatea reprezinta o calitate, in cazul de fata a cladirilor, dar care de fapt se aplica oricarei activitati ce se desfasoara intr-o maniera care nu distruge mediul inconjurator, nu iroseste resursele naturale si care pe viitor satisface si cerintele generatiilor viitoare. Mai pe scurt, prin intermediul sustenabilitatii se pot atinge obiectivele unei dezvoltari durabile.
Cladirile verzi sunt concepute astfel incat sa satisfaca nevoile de a dispune de spatii eficiente si sanatoase atat in mediul rezidential, cat si in mediul comercial si nu numai. Responsabilitatea pentru mediu defineste “verdele” unei cladiri si se manifesta in toate etapele constructiei: de la proiectare la procesul de constructie la utilizare, intretinere, renovare si, in final, la demolarea respectivei cladiri. O cladire verde nu perturba in niciun fel mediul natural din jur, adica solul, apele si resursele, iar mediul interior este unul cat se poate de sanatos.
Luand in considerare explicatiile de mai sus, eficienta energetica nu devine altceva decat o caracteristica principala a sustenabilitatii. Ei bine, eficienta energetica este un concept ce se poate aplica la o gama vasta de tehnologii, produse si chiar ideologii – automobilele pot fi eficiente energetic, electrocasnicele, becurile economice de asemenea duc la eficienta energetica si sa nu uitam nici de materialele izolatoare pentru cladiri, a caror folosinta duce la acelasi rezultat. Teoretic, beneficii precum miscarea, iluminatul sau productia de energie devin mult mai accesibile; practic, obtii rezultate imbucuratoare folosind un aport energetic mai mic.
Pentru ca o cladire sa fie sau sa devina eficienta energetic, aceasta trebuie in primul rand sa fie bine izolata, iar apoi sa isi produca propria energie necesara (se intampla adesea ca energia produsa sa depaseasca cantitatea de energie consumata, fapt ce nu face decat sa dovedeasca functionalitatea acestui concept). In plus, sistemul de incalzire si de ventilatie al cladirii, alimentarea cu apa sau cu energie electrica si, bineinteles, materialele utilizate sunt raspunzatoare de incadrarea cladirii in parametrii de eficienta energetica.
Merita sa mentionam si faptul ca, de multe ori, investitia initiala intr-o astfel de cladire ii face pe multi sa dea inapoi si sa opteze pentru o constructie (sa-i spunem) obisnuita. Rezultatele unei astfel de investitii se vad insa intr-un timp mai indelungat: economiile pe consumul de curent electric si incalzire sunt substantiale, iar confortul resimtit de catre cei care utilizeaza cladirea este optimizat.
O cladire care reuseste sa fie atat verde si sustenabila, cat si eficienta energetic, reprezinta un ideal al perioadei contemporane – acum mai multi ani un principiu revolutionar a fost “less is more” (mai putin inseamna mai mult), dar astazi putem spune ca ce conteaza cu adevarat este “less for more” (mai putin pentru mai mult).