Case noi, dar stiluri vechi
Termenul “vintage” devine din ce in ce mai raspandit in vocabularul nostru, si reprezinta tot ceea ce este nou, dar realizat in spiritul stilurilor din trecut. In domeniul arhitecturii, vintage descrie constructii noi, contemporane (nu spunem moderne deoarece acesta un cu totul alt stil) care au fost proiectate si executate intr-un stil asemanator arhitecturii cu o vechime mai mare de 20 de ani.
Este greu sa tragem linie si sa definim conceptul vintage ca reprezentand o readaptare a stilurilor unei anumite perioade, deoarece influentele pot veni din mai multe domenii si pot fascina prin modul in care se imbina. Am putea spune ca arhitectura vintage nu ar trebui sa depaseasca 100 de ani vechime, de la momentul in care ne aflam. Nu putem nega insa faptul ca amenajarile pe stil vechi (atat de exterior, cat si de interior) au o popularitate foarte mare si plac multor oameni, iar atunci cand o cladire nou-construita primeste o infatisare vintage aceasta cu siguranta devine un subiect de conversatie!
Accentele vechi vor avea intotdeauna substratul romantic al vremurilor de altadata, in care agitatia urbana nu pusese stapanire pe viata de zi cu zi si in care stresul nu fusese acceptat ca o parte integranta a activitatilor noastre. Este pana la urma o chestiune de gust, insa aceasta abordare a arhitecturii a primit numeroase critici, printre care si faptul ca nu lasa arhitectura sa evolueze si sa fie influentata de timpul contemporan. Casele trebuie sa fie potrivite cu stilul de viata al locatarilor, si sa se plieze pe nevoile acestora, existand la momentul actual si stiluri de amenajare care sa fie o combinatie intre vechi si nou, supranumite si vintage-modern.
Stilurile vechi (sau cu aspect invechit) se regasesc cel mai adesea in domeniul amenajarilor interioare, dar exista de asemenea si constructii realizate din materiale de ultima generatie care se ascund in spatele nostalgiei dupa trecut. Putem spune ca aceasta abordare este inedita fara a ne face sa simtim ca depasim limita sau ca preferam excentricul.
Asadar, cum arata aceste cladiri noi, insa cu un aspect ce aminteste de trecut?
Aceasta casa, desi construita in perioada contemporana, aminteste de tiparul arhitecturii clasice, chiar traditionale.
Aspectul acestei case este puternic influentat de stilul caselor de preerie, introdus de arhitectul american Frank Lloyd Wright la inceputul sec.XX.
Amenajarile interioare de tip vintage primesc numeroase influente ce nu tin doar de un anumit stil folosit cu preponderenta in secolul trecut, ci se refera si la anumite tematici de amenajare legate ce modul de viata, si chiar pasiunile persoanelor care traiau in acea perioada. Pentru cei mai in varsta, camerele amenajate vintage pot reprezenta o recunoastere a faptului ca aceea a fost „vremea lor”, iar pentru cei tineri acestea fascineaza prin evocarea unei perioade de timp ale carei stiluri de amenajare au devenit valoroase.
Iata un loc de luat masa cald si romantic, definit ca vintage prin tabloul de pe perete si prin mobilierul cu aspect invechit.
O bucatarie vintage, in care pana si mobilierului i-a fost pastrat aspectul invechit. Culorile deschise aduc luminozitate si sporesc impactul aspectului invechit.
Acest hol de intrare are o amenajare clasica, cu masa si veioze ce amintesc de mobilierul de demult.
Finisajul peretilor si al pardoselii si rama oglinzii sunt fara indoiala elementele care fac ca aceasta baie sa fie vintage.
Ca intotdeauna, asteptam si sugestiile dumneavoastra in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.oaksover.com, www.realestate.com.au, www.designzoom.ru, www.whatishomeimprovement.com, www.houzz.com, www.roadrunner.planomatic.com, www.flickr.com, www.interiordesignpedia.com, www.crown6.org, www.uutvdome.ru, www.ispacedesign.com, www.amazon.com, www.bibi-interiors.com, www.homedit.com, www.european-web.org, www.day-2-day.ru.
Redactat de: Claudia Gorunescu