Interior baroc integral realizat cu ajutorul imprimantei 3D
Spatiul definit de cei doi se aseamana cu un templu vechi sau un fragment arhitectural dintr-un interior apartinand perioadei baroce. Decoratiile complicate ajung sa cantareasca impreuna aproape 11tone si se ridica la 3.5m inaltime. Datorita dimensiunilor camera a fost realizata pe bucati, pe durata unei luni de zile. Toate modulele au fost ulterior asamblate intr-o singura zi si finisate astfel incat sa se estompeze rosturile de imbinare.
Programul elaborat pentru crearea acestor minutioase detalii decorative a fost creat de Hansmeyer si poate fi folosit pentru a obtine forma generala a incaperii precum si „mircro-texturile” care alcatuiesc in final ornamentele. Ultimele realizari in domendiul tehnologiei de printare 3D au permis punerea in opera a unor astfel de idei indraznete si detalii fine care vor oferi ocazia designerilor si arhitectilor sa isi puna in practica propriile creatii. In loc sa fie limitati la folosirea materialului standard cu care lucreaza imprimantele 3D, cei doi au folosit nisip si o solutie care actioneaza pe post de liant iar la final elementele arhitecturale par sa fie facute din calcar.
Desi camera prezinta un grad ridicat de complexitate a formelor, procesul de realizarea a acesteia se aseamana in mare parte cu metoda traditionala de sculptat in piatra folosita de artizanii din trecut.
Camera realizata de Hansmeyer si Dillenburger reprezinta un pas urias catre folosirea acestei tehnici in decorarea interioarelor si in design peste tot in lume.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa