Tematica neobisnuita: gastro - arhitectura!
Cu siguranta veti spune: oare ce au arhitectura si mancarea in comun? Raspunsul necesita o doza buna de imaginatie!
Gastro-arhitectura reprezinta arhitectura inspirata de.. mancare! Pentru directorul departamentului de arta al publicatiei de recenzii New York Times Book Review, Nicholas Blechman, intre aceste doua subiecte se pot observa cu usurinta legaturi. Nu incape indoiala ca si pana acum sursele de inspiratie ale arhitectilor au poposit asupra mancarii, dovada vie fiind cladiri faimoase, poreclite ‘The Gherkin’ (‘Castravetele Murat’) din Londra sau ‘Swiss Cheese Building’ (‘Branza elvetiana’) din Dubai. Insa lui Blechman i-a reusit un adaos foarte surprinzator si distractiv pentru seria de lucrari ‘Gastro-Architecture’, bazandu-se doar pe propria imaginatie si asemanand si alte cladiri celebre cu elemente din sfera gastronomiei.
New York Times Review reprezinta de fapt rubrica pentru recenzii de carte a cotidianului ‘The New York Times’. Experienta in acest domeniu si, bineinteles, creativitatea l-au facut pe Nicholas Blechman sa introduca un tip de recenzie cum nu s-a mai vazut pana acum, indulcind parca arhitectura. Sau poate ca este mai bine sa folosim ‘facand arhitectura mai.. savuroasa’!
Nota comica este fara indoiala elementul-cheie al acestei galerii, care ne binedispune imediat! Si pana si cei mai stricti si obiectivi arhitecti vor zambi cand vor vedea bazilica Sf. Petru din Roma asemuita unui storcator de lamaie!
- In traducere libera, ‘Castravetele Murat’, aceasta este unul dintre simbolurile arhitecturii londoneze. Proiectul a demarat in anul 1992, si a fost finalizat in 2003. Proiectata de arhitectul Norman Foster din cadrul Foster and Partners, cladirea Gherkin este o marca reprezentativa a stilului contemporan.
- Porecla turnului 0-14 nu este deloc surprinzatoare, fiind denumit si ‘branza elvetiana’. Acesta cladire beneficiaza de una dintre cele mai avansate tehnologii de constructive, grija pentru mediul inconjurator fiind o prioritate. Constructia s-a finalizat in anul 2010, avandu-i ca parinti pe cei de la Reiser + Umemoto.
- Parte integranta a campusului universitatii din Manchester, cladirea Hollings este alacatuita din doua corpuri, carora aspectul le-a adus si poreclele de ‘suportul pentru paine prajita’ si ‘oul ochi’. Cladire incadrata in arhitectura moderna, proiectata de Leonard Cecil Howitt si finalizata in anul 1960.
S-ar putea spune asadar ca pentru cei din Anglia, arhitectura si gastronomia sunt o combinatie de success. Urmeaza acum recenziile arhitecturale inedite pe care Nicholas Blechman le-a propus unor cladiri celebre. V-ati fi gandit la asa ceva vreodata? Faimosul dom al bazilicii Sf. Petru din Roma este asemanat de Blechman cu un storcator de lamaie!Bazilica Sf. Petru, Roma
Intoarse invers, acestea chiar seamana cu o solnita si o pipernita!
Nu-I asa ca abordarea lui Nicholas Blechman este cel putin haioasa? Speram ca recenziile gastro-arhitecturale v-au inspirat, daca nu chiar sa proiectati o cladire dupa masa de pranz, sa gatiti macar o mancare delicioasa!
Weekend placut!
Surse: www.nytimes.com, www.news.tut.by, www.meltystyle.fr, www.wikipedia.org, www.yana.kiev.ua, www.outinthelandscape.com, www.milimet.com, www.open-world.ru, www.petitplatbysk.blogspot.com, www.e-architect.co.uk, www.anirik-01.livejournal.com, www.openbuildings.com.