Casa muzicii nu are nici o linie dreapta si nici o suprafata plana
Recent, echipa de specialisti din New York, Leeser Architecture a prezentat propunerea lor pentru cladirea ce va gazdui Casa Muzicii din Budapesta.
Acestia declarau ca au folosit ca sursa de inspiratie ideea lui Goethe conform careia „arhitectura este muzica impietrita, incremenita” iar solutia lor este compusa dintr-o serie de forme organice care definesc spatii flexibile.
Forma unica a cladirii este gandita sa functioneze asemeni unui decor adaptabil diferitelor tipuri de evenimente care datorita caracteristicilor acustice deosebite sa ofere spectatorilor experiente deosebite punand in valoare diferitele orchestratii. Compozitia rezultata are la baza un giroid - o suprafata minima care rezultata dintr-o ecuatie de gradul trei, descoperit de Alan Schoen in 1970 si prin repetarea caruia se obtine o forma care nu are nici o linie dreapta si nici o suprafata plana. Structura se remarca printr-o serie de deschideri asemeni unor palnii menite sa capteze lumina naturala si sa permita celor care ii strabat interioarele sa beneficieze de perspective directionate spre anumite puncte de interes din imprejurimi.
Intrarea principala a fost orientata spre parc, captand publicul si conducandu-l spre interior printr-o rampa continua care serpuieste pana la cel mai inalt punct al cladirii. O serie de decupaje in plansee vor permite vizitatorilor sa admire de la interior formele spectaculoase ale volumului si modul in care acestea ajung sa defineasca salile pentru diferite spectacole.
Arhitectii au propus realizarea unui amfiteatru modern in partea din spate a cladirii, care sa poata fi folosit pentru diferite spectacole muzicale organizate in aer liber.
O serie de strategii durabile au fost gandite pentru a fi incorporate in cladire astfel incat investitia sa fie eficienta si impactul acesteia asupra mediului inconjurator sa fie minim.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa